000 | 08012namaa22004331i 4500 | ||
---|---|---|---|
003 | OSt | ||
005 | 20250628140943.0 | ||
008 | 250628s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d | ||
040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
049 | _aDeposit | ||
082 | _a547 | ||
092 |
_a547 _221 |
||
097 | _aM.Sc | ||
099 | _aCai01.12.08.M.Sc.2024.Di.D | ||
100 | 0 |
_aDina Rabea Abd Alaziz Ahmed, _epreparation. |
|
245 | 1 | 0 |
_aDevelopment and validation of modified quechers method for determination of nitroimidazole residues in animal origin food / _cby Dina Rabea Abd Alaziz Ahmed ; Supervisors Prof. Dr. Mohamed Refaat Shehata, Prof. Dr. Lamia Abdo Mohamed Ryad, Prof. Perihan Ahmed Khalaf-Alla. |
246 | 1 | 5 | _aتطوير وتثبيت طريقه الكاتشر المعدلة لتقدير متبقيات النيتروإيميدازول في الغذاء ذات الاصل الحيواني / |
264 | 0 | _c2024. | |
300 |
_a82 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
336 |
_atext _2rda content |
||
337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
502 | _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2024. | ||
504 | _aBibliography: pages 70-82. | ||
520 | _aThe primary goal of this study was to create and validate an exact quantitative method for identifying nitroimidazole residues and their metabolites (dimetridazole (DMZ), hydroxy dimetridazole (HMMNI), ipronidazole (IPZ), metronidazole (MNZ), hydroxy ipronidazole (IPZOH), ronidazole (RNZ), and tinidazole (TNZ) ) in honey, meat and the And the first time for casing according to our knowledge. The method was established as a validation following the European Union guideline (EU 2021/808) and successfully met the Minimum Method Performance Requirements (MMPRs) of 1 µg/kg for seven analytes of 5-NDZs in casing, honey, and meat. The high-resolution orbitrap mass spectrometer (HR-Orbitrap-MS) underwent extensive optimization and validation procedures by the European Union guideline (EU 2021/808), with extraction performed using a modified QuEChERS method. The LOD varied from 0.01 µg/kg to 0.17 µg/kg for honey and from 0.02 µg/kg to 0.26 µg/kg for casing and meat. LOQ varied between 0.019 µg/kg and 0.29 µg/kg for honey and between 0.03 µg/kg and 0.43 µg/kg for casing and meat. The analyte recovery ranged from 75.4% to 104.8% for meat, 72.44% to 103.53% for casing, and 79.8% to 103.9 % for honey. RSD is ≤ 19.0%, ≤ 19.83%, and ≤19.6% for meat, casing, and honey respectively. For meat, casing, and honey, CCα values were between 0.06 and 0.67 µg/kg, 0.06 and 0.6 µg/kg, and 0.06 and 0.59 µg/kg, respectively, while CCβ values ranged from 0.05 to 0.61 µg/kg for meat, 0.05 to 0.57 µg/kg for casing, and 0.05 to 0.54 µg/kg for honey. The accuracy of the method was further assessed by analyzing two proficiency teating samples (PT) provided by FAPAS with acceptance Z-score for nitroimidazole. A total of 296 honey, casing, and meat samples were collected and tested for the determination of 5-NDZ compounds. Nitroimidazole residues were found in 18.75% of the honey samples, while None of the meat or casing samples contained any detectable amounts of the compounds under investigation. Furthermore, a study was carried out to evaluate how various cooking techniques impact nitroimidazole behavior in meat. The study added 3 µg/kg of nitroimidazole compounds to contaminate the blank meat samples and assessed the resulting changes. Various cooking methods reduced the compound concentrations, with decreases ranging from −5% to −91%. For ronidazole, boiling proved particularly effective, resulting in a reduction range from −61% to −100%. This method provides an efficient way to identify nitroimidazole residues in Egyptian honey, meat, and casing. This study is anticipated to aid in creating a national monitoring plan for honey, meat, and casing. | ||
520 | _aكان الهدف الأساسي من هذا البحث هو تطوير وإثبات صحة طريقة كمية عالية الدقة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول ومستقلباتها إيبرونيدازول في العسل واللحوم والأمعاء لأول مرة على حد علمنا. وتم التحقق من صجة الطريقه بموجب ارشادات الاتحاد الأوربى وقد استوفت كل متطلبات الاتحاد الاوربى. وقد خضعت العينات لطريقة الاستخلاص بالكاتشر المعدلة وتم تحليل العينات بمطياف الكتلة عالى الدقة. وقد تراوح حد الكشف من 0.01 الى 0.17 ميكروجرام على الكيلو جرام للعسل و من 0.02 الى 0.26 للحوم والأمعاء. وتراوحت نسبة الاسترداد المركبات من 75.4 الى 104.8% للحوم و من 72.44 الى 103.53% للأمعاء ومن 79.8 الى 103.9% للعسل. الأنحراف المعيارى النسبى كان ≤ 19% فى اللحوم و ≤ 19.83% فى الأ معاء و ≤ 19.6% فى العسل. شملت حددود القرار قيما تتراوح بين 0.06 إلى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و0.06 إلى 0.6 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.06 الى 0.59 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل بينما تتراوح قدرة الكشف من 0.05 الى 0.61 ميكروجرام على الكيلو جرام و من 0.05 الى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.05 الى 0.54 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل. تم تقييم دقة الطريقة أيضًا من خلال تحليل عينة اختبار الكفاءة. تم جمع 69 عينة حقيقية من العسل و 100 عينة من اللحوم و 100 عينة من الأمعاء وإخضاعها للاختبار للمركبات المدروسة. كان 18.75٪ من عينات العسل تحتوي على بقايا نيتروإيميدازول، ولكن لم يُظهر أي من عينات اللحوم والأغلفة أي أثر للمركبات المدروسة. بالإضافة إلى ذلك، أجريت دراسة لتقييم كيفية تأثير طرق الطهي المختلفة على سلوك هذه المركبات في اللحوم. أدخلت الدراسة 3 ميكروجرام على الكيلو جرام من هذه المركبات في عينات اللحوم وفحصت التغييرات اللاحقة. لاحظت الدراسة انخفاض تركيزات المركبات من خلال طرق طهي مختلفة، مع انخفاضات تتراوح من 5-٪ إلى 91-٪. كان الغليان فعالاً بشكل خاص، حيث أظهر نطاق انخفاض متوقع يتراوح من 61-٪ إلى 100-٪ لرونيدازول. توفر هذه الطريقة وسيلة فعالة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول في العسل واللحوم والأغلفة المصرية. ومن المتوقع أن تساهم هذه الدراسة في تطوير خطة وطنية لمراقبة العسل واللحوم و الأمعاء. | ||
530 | _aIssues also as CD. | ||
546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
650 | 7 |
_aAnalytical Chemistry _2qrmak |
|
653 | 0 |
_aHoney _aMeat _acasing _a5-Nitroimidazoles _aQuEChERS _aProcessing _aHR-Orbitrab _aMethod validation _aMethod development |
|
700 | 0 | _aMohamed Refaat Shehata | |
700 | 0 | _aLamia Abdo Mohamed Ryad | |
700 | 0 | _aPerihan Ahmed Khalaf-Alla | |
900 |
_b01-01-2024 _cMohamed Refaat Shehata _cLamia Abdo Mohamed Ryad _cPerihan Ahmed Khalaf-Alla _UCairo University _FFaculty of Science _DDepartment of Analytical Chemistry |
||
905 | _aShimaa | ||
942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
999 | _c172764 |