000 08012namaa22004331i 4500
003 OSt
005 20250628140943.0
008 250628s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 _a547
092 _a547
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.12.08.M.Sc.2024.Di.D
100 0 _aDina Rabea Abd Alaziz Ahmed,
_epreparation.
245 1 0 _aDevelopment and validation of modified quechers method for determination of nitroimidazole residues in animal origin food /
_cby Dina Rabea Abd Alaziz Ahmed ; Supervisors Prof. Dr. Mohamed Refaat Shehata, Prof. Dr. Lamia Abdo Mohamed Ryad, Prof. Perihan Ahmed Khalaf-Alla.
246 1 5 _aتطوير وتثبيت طريقه الكاتشر المعدلة لتقدير متبقيات النيتروإيميدازول في الغذاء ذات الاصل الحيواني /
264 0 _c2024.
300 _a82 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.
504 _aBibliography: pages 70-82.
520 _aThe primary goal of this study was to create and validate an exact quantitative method for identifying nitroimidazole residues and their metabolites (dimetridazole (DMZ), hydroxy dimetridazole (HMMNI), ipronidazole (IPZ), metronidazole (MNZ), hydroxy ipronidazole (IPZOH), ronidazole (RNZ), and tinidazole (TNZ) ) in honey, meat and the And the first time for casing according to our knowledge. The method was established as a validation following the European Union guideline (EU 2021/808) and successfully met the Minimum Method Performance Requirements (MMPRs) of 1 µg/kg for seven analytes of 5-NDZs in casing, honey, and meat. The high-resolution orbitrap mass spectrometer (HR-Orbitrap-MS) underwent extensive optimization and validation procedures by the European Union guideline (EU 2021/808), with extraction performed using a modified QuEChERS method. The LOD varied from 0.01 µg/kg to 0.17 µg/kg for honey and from 0.02 µg/kg to 0.26 µg/kg for casing and meat. LOQ varied between 0.019 µg/kg and 0.29 µg/kg for honey and between 0.03 µg/kg and 0.43 µg/kg for casing and meat. The analyte recovery ranged from 75.4% to 104.8% for meat, 72.44% to 103.53% for casing, and 79.8% to 103.9 % for honey. RSD is ≤ 19.0%, ≤ 19.83%, and ≤19.6% for meat, casing, and honey respectively. For meat, casing, and honey, CCα values were between 0.06 and 0.67 µg/kg, 0.06 and 0.6 µg/kg, and 0.06 and 0.59 µg/kg, respectively, while CCβ values ranged from 0.05 to 0.61 µg/kg for meat, 0.05 to 0.57 µg/kg for casing, and 0.05 to 0.54 µg/kg for honey. The accuracy of the method was further assessed by analyzing two proficiency teating samples (PT) provided by FAPAS with acceptance Z-score for nitroimidazole. A total of 296 honey, casing, and meat samples were collected and tested for the determination of 5-NDZ compounds. Nitroimidazole residues were found in 18.75% of the honey samples, while None of the meat or casing samples contained any detectable amounts of the compounds under investigation. Furthermore, a study was carried out to evaluate how various cooking techniques impact nitroimidazole behavior in meat. The study added 3 µg/kg of nitroimidazole compounds to contaminate the blank meat samples and assessed the resulting changes. Various cooking methods reduced the compound concentrations, with decreases ranging from −5% to −91%. For ronidazole, boiling proved particularly effective, resulting in a reduction range from −61% to −100%. This method provides an efficient way to identify nitroimidazole residues in Egyptian honey, meat, and casing. This study is anticipated to aid in creating a national monitoring plan for honey, meat, and casing.
520 _aكان الهدف الأساسي من هذا البحث هو تطوير وإثبات صحة طريقة كمية عالية الدقة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول ومستقلباتها إيبرونيدازول في العسل واللحوم والأمعاء لأول مرة على حد علمنا. وتم التحقق من صجة الطريقه بموجب ارشادات الاتحاد الأوربى وقد استوفت كل متطلبات الاتحاد الاوربى. وقد خضعت العينات لطريقة الاستخلاص بالكاتشر المعدلة وتم تحليل العينات بمطياف الكتلة عالى الدقة. وقد تراوح حد الكشف من 0.01 الى 0.17 ميكروجرام على الكيلو جرام للعسل و من 0.02 الى 0.26 للحوم والأمعاء. وتراوحت نسبة الاسترداد المركبات من 75.4 الى 104.8% للحوم و من 72.44 الى 103.53% للأمعاء ومن 79.8 الى 103.9% للعسل. الأنحراف المعيارى النسبى كان ≤ 19% فى اللحوم و ≤ 19.83% فى الأ معاء و ≤ 19.6% فى العسل. شملت حددود القرار قيما تتراوح بين 0.06 إلى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و0.06 إلى 0.6 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.06 الى 0.59 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل بينما تتراوح قدرة الكشف من 0.05 الى 0.61 ميكروجرام على الكيلو جرام و من 0.05 الى 0.67 ميكروجرام على الكيلو جرام و 0.05 الى 0.54 ميكروجرام على الكيلو جرام على التوالى للحوم والأمعاء والعسل. تم تقييم دقة الطريقة أيضًا من خلال تحليل عينة اختبار الكفاءة. تم جمع 69 عينة حقيقية من العسل و 100 عينة من اللحوم و 100 عينة من الأمعاء وإخضاعها للاختبار للمركبات المدروسة. كان 18.75٪ من عينات العسل تحتوي على بقايا نيتروإيميدازول، ولكن لم يُظهر أي من عينات اللحوم والأغلفة أي أثر للمركبات المدروسة. بالإضافة إلى ذلك، أجريت دراسة لتقييم كيفية تأثير طرق الطهي المختلفة على سلوك هذه المركبات في اللحوم. أدخلت الدراسة 3 ميكروجرام على الكيلو جرام من هذه المركبات في عينات اللحوم وفحصت التغييرات اللاحقة. لاحظت الدراسة انخفاض تركيزات المركبات من خلال طرق طهي مختلفة، مع انخفاضات تتراوح من 5-٪ إلى 91-٪. كان الغليان فعالاً بشكل خاص، حيث أظهر نطاق انخفاض متوقع يتراوح من 61-٪ إلى 100-٪ لرونيدازول. توفر هذه الطريقة وسيلة فعالة لتحديد بقايا النيتروإيميدازول في العسل واللحوم والأغلفة المصرية. ومن المتوقع أن تساهم هذه الدراسة في تطوير خطة وطنية لمراقبة العسل واللحوم و الأمعاء.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 7 _aAnalytical Chemistry
_2qrmak
653 0 _aHoney
_aMeat
_acasing
_a5-Nitroimidazoles
_aQuEChERS
_aProcessing
_aHR-Orbitrab
_aMethod validation
_aMethod development
700 0 _aMohamed Refaat Shehata
700 0 _aLamia Abdo Mohamed Ryad
700 0 _aPerihan Ahmed Khalaf-Alla
900 _b01-01-2024
_cMohamed Refaat Shehata
_cLamia Abdo Mohamed Ryad
_cPerihan Ahmed Khalaf-Alla
_UCairo University
_FFaculty of Science
_DDepartment of Analytical Chemistry
905 _aShimaa
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c172764