000 05765namaa22004691i 4500
003 OSt
005 20250924135204.0
008 250729s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a637
092 _a637
_221
097 _aPh.D
099 _aCai01.07.07.Ph.D.2024.Ho.D.
100 0 _aHoda Hamam Abozeid Hassan,
_epreparation.
245 1 0 _aDevelopment Of Some Functional Dairy Products Using Psyllium Husk /
_cBy Hoda Hamam Abozeid Hassan ; Approval Committee Dr. ASHWAK ABDEL MONEIM HASSANDr. , Aida Soliman Salem, Dr. Mohamed Nageib Ali Hassan.
246 1 5 _aتطوير بعض منتجات الالبان الوظيفية باستخدام قشور السيليوم
264 0 _c2024.
300 _a153 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
504 _aBibliography: pages 121-153.
520 3 _aPsyllium husk has a long history as a dietary supplement since it is a rich source of both soluble and insoluble fiber that is reported as a medicinally active gel-forming natural polysaccharide. This study aimed to assess the effect of adding Psyllium husk mucilage (PHM) to low-fat yoghurt at different concentrations (33.3, 66.6, 100 mg ⁄100 gm). In addition to the possible effect of Psyllium husk powder (PHP) on Kareish cheese manufacturing at different concentrations (0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 %). Furthermore, In vivo study was done to investigate the effect of Psyllium husk as anti-obesity agent on obese rats induced by the high fat diet. The addition of PHM to low fat yoghurt and kareish cheese increased the water holding capacity and increased the diacetyl concentration during storage. Total phenolic compounds and antioxidant activity were significantly increased by the addition of PHM and powder and they have compact and thick gel structure together with a homogenous systematic protein aggregation network. Addition of Psyllium husk led to a noticeable increase in the cheese yield. Biological results indicated that oral administration of Psyllium husk decreased the body weights, in addition to a significant decrease in the mean values of triglycerides, serum cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c) and led to more hepatoprotective effect.
520 3 _aتتميز قشورالسيليوم بتاريخ طويل كمكمل غذائي لأنها مصدر غني لكل من الألياف القابلة للذوبان والغيرقابلة للذوبان. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم تأثير إضافة صمغ قشور السيليوم (PHM) إلى الزبادي قليل الدسم بتركيزات مختلفة (33.3 ، 66.6 ، 100 ملجم⁄ 100جم) على الخصائص الفيزيائية وصفات الجودة للزبادي منخفض الدسم. بالإضافة الى امكانية تطبيق مسحوق قشور السيليوم بتركيزات (0.1، 0.2، 0.3، 0.4 %) لتصنيع الجبن القريش بغرض تحسين خواصه ودراسة تأثيره المحتمل على صفات الجودة. علاوة على ذلك ، أجريت دراسة In vivo لدراسة تأثير قشور السيليوم كعامل مضاد للسمنة على الفئران البدينة التي يسببها النظام الغذائي عالي الدهون. أدت إضافة PHM إلى تحسين قوام وتركيب الزبادي قليل الدسم والجبن القريش المدعم و زيادة القدرة على الاحتفاظ بالماء وزيادة تركيز ثنائي الأسيتيل أثناء التخزين. كما تم زيادة المركبات الفينولية والنشاط المضاد للأكسدة بشكل كبير. أشارت النتائج البيولوجية إلى أن تناول قشور السيليوم عن طريق الفم قلل من أوزان الجسم ، بالإضافة إلى حدوث انخفاض معنوي في قيم الدهون الثلاثية والكوليسترول في الدم وكوليسترول البروتين الدهني منخفض الكثافة (LDL-c) ، كما أظهر الفحص النسيجي تحسنا ملحوظا في التركيب النسيجي للكبد في جميع المجموعات المعالجة ، مقارنة بمجموعات الكنترول. ويمكن القول بأن تناول مسحوق قشور السيلليوم بمعدل 31 ملجم ثلاث مرات يوميا أظهر أفضل تأثير على أوزان الجسم ، ومحتوى الدهون ووظائف الكبد للفئران البدينة التي تعاني من السمنة.
530 _aIssued also as CD
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 1 0 _aDairy Science
650 1 7 _aعلوم الالبان
_2qrmak
653 1 0 _aPsyllium husk
_aLow- fat yoghurt
_akareish cheese
653 1 0 _aقشور السيليوم
_aزبادى منخفض الدسم
_aجبن قريش
700 0 _aRezk Azab Awad
_ethesis advisor.
700 0 _aFawzia Hassan Ragab Abd Rabo
_ethesis advisor.
700 0 _aAida Soliman Salem
_ethesis advisor.
700 0 _aMohamed Nageib Ali Hassan
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2024
_cASHWAK ABDEL MONEIM HASSAN
_cAida Soliman Salem Mohamed Nageib Ali Hassan
_cMohamed Nageib Ali Hassan
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Dairy Science
_dFawzia Hassan Ragab Abd Rabo
_dRezk Azab Awad
905 _aEman El gebaly
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c173217