| 000 | 05765namaa22004691i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 003 | OSt | ||
| 005 | 20250924135204.0 | ||
| 008 | 250729s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d | ||
| 040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
| 041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
| 049 | _aDeposit | ||
| 082 | 0 | 4 | _a637 |
| 092 |
_a637 _221 |
||
| 097 | _aPh.D | ||
| 099 | _aCai01.07.07.Ph.D.2024.Ho.D. | ||
| 100 | 0 |
_aHoda Hamam Abozeid Hassan, _epreparation. |
|
| 245 | 1 | 0 |
_aDevelopment Of Some Functional Dairy Products Using Psyllium Husk / _cBy Hoda Hamam Abozeid Hassan ; Approval Committee Dr. ASHWAK ABDEL MONEIM HASSANDr. , Aida Soliman Salem, Dr. Mohamed Nageib Ali Hassan. |
| 246 | 1 | 5 | _aتطوير بعض منتجات الالبان الوظيفية باستخدام قشور السيليوم |
| 264 | 0 | _c2024. | |
| 300 |
_a153 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
| 336 |
_atext _2rda content |
||
| 337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
| 338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
| 502 | _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2024. | ||
| 504 | _aBibliography: pages 121-153. | ||
| 520 | 3 | _aPsyllium husk has a long history as a dietary supplement since it is a rich source of both soluble and insoluble fiber that is reported as a medicinally active gel-forming natural polysaccharide. This study aimed to assess the effect of adding Psyllium husk mucilage (PHM) to low-fat yoghurt at different concentrations (33.3, 66.6, 100 mg ⁄100 gm). In addition to the possible effect of Psyllium husk powder (PHP) on Kareish cheese manufacturing at different concentrations (0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 %). Furthermore, In vivo study was done to investigate the effect of Psyllium husk as anti-obesity agent on obese rats induced by the high fat diet. The addition of PHM to low fat yoghurt and kareish cheese increased the water holding capacity and increased the diacetyl concentration during storage. Total phenolic compounds and antioxidant activity were significantly increased by the addition of PHM and powder and they have compact and thick gel structure together with a homogenous systematic protein aggregation network. Addition of Psyllium husk led to a noticeable increase in the cheese yield. Biological results indicated that oral administration of Psyllium husk decreased the body weights, in addition to a significant decrease in the mean values of triglycerides, serum cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c) and led to more hepatoprotective effect. | |
| 520 | 3 | _aتتميز قشورالسيليوم بتاريخ طويل كمكمل غذائي لأنها مصدر غني لكل من الألياف القابلة للذوبان والغيرقابلة للذوبان. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم تأثير إضافة صمغ قشور السيليوم (PHM) إلى الزبادي قليل الدسم بتركيزات مختلفة (33.3 ، 66.6 ، 100 ملجم⁄ 100جم) على الخصائص الفيزيائية وصفات الجودة للزبادي منخفض الدسم. بالإضافة الى امكانية تطبيق مسحوق قشور السيليوم بتركيزات (0.1، 0.2، 0.3، 0.4 %) لتصنيع الجبن القريش بغرض تحسين خواصه ودراسة تأثيره المحتمل على صفات الجودة. علاوة على ذلك ، أجريت دراسة In vivo لدراسة تأثير قشور السيليوم كعامل مضاد للسمنة على الفئران البدينة التي يسببها النظام الغذائي عالي الدهون. أدت إضافة PHM إلى تحسين قوام وتركيب الزبادي قليل الدسم والجبن القريش المدعم و زيادة القدرة على الاحتفاظ بالماء وزيادة تركيز ثنائي الأسيتيل أثناء التخزين. كما تم زيادة المركبات الفينولية والنشاط المضاد للأكسدة بشكل كبير. أشارت النتائج البيولوجية إلى أن تناول قشور السيليوم عن طريق الفم قلل من أوزان الجسم ، بالإضافة إلى حدوث انخفاض معنوي في قيم الدهون الثلاثية والكوليسترول في الدم وكوليسترول البروتين الدهني منخفض الكثافة (LDL-c) ، كما أظهر الفحص النسيجي تحسنا ملحوظا في التركيب النسيجي للكبد في جميع المجموعات المعالجة ، مقارنة بمجموعات الكنترول. ويمكن القول بأن تناول مسحوق قشور السيلليوم بمعدل 31 ملجم ثلاث مرات يوميا أظهر أفضل تأثير على أوزان الجسم ، ومحتوى الدهون ووظائف الكبد للفئران البدينة التي تعاني من السمنة. | |
| 530 | _aIssued also as CD | ||
| 546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
| 650 | 1 | 0 | _aDairy Science |
| 650 | 1 | 7 |
_aعلوم الالبان _2qrmak |
| 653 | 1 | 0 |
_aPsyllium husk _aLow- fat yoghurt _akareish cheese |
| 653 | 1 | 0 |
_aقشور السيليوم _aزبادى منخفض الدسم _aجبن قريش |
| 700 | 0 |
_aRezk Azab Awad _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aFawzia Hassan Ragab Abd Rabo _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aAida Soliman Salem _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aMohamed Nageib Ali Hassan _ethesis advisor. |
|
| 900 |
_b01-01-2024 _cASHWAK ABDEL MONEIM HASSAN _cAida Soliman Salem Mohamed Nageib Ali Hassan _cMohamed Nageib Ali Hassan _UCairo University _FFaculty of Agriculture _DDepartment of Dairy Science _dFawzia Hassan Ragab Abd Rabo _dRezk Azab Awad |
||
| 905 | _aEman El gebaly | ||
| 942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
| 999 | _c173217 | ||