000 07937namaa22004451i 4500
003 OSt
005 20250928092652.0
008 250901s2025 a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a635.9
092 _a635.9
_221
097 _aPh.D
099 _aCai01.07.12.Ph.D.2025.Gh.C
100 0 _aGhada Diab Ahmed Soliman,
_epreparation.
245 1 0 _aComparison between some preservative solutions on improving post-harvest qualities of calla (Zantedeschia aethiopica L.) cut flowers and leaves /
_cby Ghada Diab Ahmed Soliman ; Supervisors Dr. Azza Mohamed Said Arafa, Dr. Mona Ahmed Darwish, Dr. Soad Abd allah Mohamed Khenizy.
246 1 5 _aمقارنة بين بعض محاليل الحفظ على تحسين جودة وصفات ما بعد الحصاد لأزهار وأوراق الكلا بعد القطف
264 0 _c2025.
300 _a169 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (Ph.D)-Cairo University, 2025.
504 _aBibliography: pages 138-169.
520 3 _aThis study was conducted at ornamental horticulture department, Faculty of Agriculture Cairo University, Egypt and carried out at the Postharvest laboratory of Ornamental Plants and Landscape Gardening Res. Dept., Hort. Res. Inst., Giza, Egypt during 2020 and 2021 seasons to investigate the effect of some chemical preservatives on calla lily cut flowers (Zantedeschia aethiopica L.) cv. ‘Romance’ (white spathe) and leaves to studying the individual and combined effect of holding solutions to improve its quality and extend the shelf life period. Results of the first experiment showed that calla cut flowers were treated by: holding a preservative solution containing humic acid at 25 mL/L, sucrose at 20 g/L and citric acid at 0.2 g/L. It prolonged the vase life, increased relative fresh weight, an increment in flower fresh weight percentage (IFFW), raised the percentage of total carbohydrates, enhanced water uptake, increased flower fresh weight (RFW %), the lowest of weight loss, and improved the general appearance. The highest total phenol content was obtained by holding cut flowers of calla in humic acid at 25 or 50 mL/L, followed by Eucalyptus oil at 2 mL/L, when used alone compared to the control in the first and second seasons, respectively. Results of the second experiment indicated that treatment of calla cut leaves with GA3 0.05, sucrose at 20 g/L and citric acid at 0.2 g/L gave the best results in prolonging vase life, highest values of maximum increase in fresh weight. Using Humic acid at 25 mL/L, sucrose at 20 g/L and citric acid at 0.2 g/L gave the highest level of water uptake. Treating calla cut leaves with Eucalyptus oil at 1 mL/L gave the best results in maximum increase in fresh weight%, decreased weight loss% at initial days, gave the lowest value of water loss, maximum value of chl. a, b and total carotenoids, highest value of water balance. Using HA at 50 mL/L alone gave the highest values of total phenol content, highest values of total carbohydrates were found when treated cut leaves calla with Humic acid at 25 mL/L. The obtained results indicated that the best treatments for calla cut flowers and leaves were the combination of (Humic acid 25 mL+ sucrose 20 g + citric acid 0.2 g) followed by (GA3 0.05+ sucrose 20 g + citric acid 0.2 g).
520 3 _aأجريت هذه الدراسة فى قسم بساتين الزينة كلية الزراعة-جامعة القاهرة وفى معمل التداول بمعمل التداول ومعاملات ما بعد الحصاد، - قسم بحوث الزينة وتنسيق الحدائق - معهد بحوث البساتين – مركز البحوث الزراعية خلال موسمي 2020- 2021 بهدف مقارنة بين بعض محاليل الحفظ على تحسين جودة وصفات ما بعد الحصاد بعد القطف لأزهار وأوراق نبات الكلا (Zantedeschia aethiopica L.) صنف رومانس. تم إجراء تجربتين الأولى على الازهار المقطوفة والثانية على الاوراق المقطوفة لنبات الكلا وذلك بإستخدام محاليل الحفظ المختلفة لمقارنة تأثيرها علي اطالة فترة بقاء الازهار والأوراق وتحسين الجودة والتركيب الكيماوي. وتتضمن محاليل الحفظ : الماء المقطر (معاملة الكنترول) ، زيت الكافور بتركيز( 1و٢ ملليليتر/ لتر) ,حمض الهيوميك بتركيز (25و50 ملليليتر / لتر), سكروز(20 جم/ لتر) ، حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) 8هيدروكسى كينولين سترات ( 0.2 جرام / لتر), حمض الجبراليك ( 0.05 جرام / لتر) . حيث أظهرت النتائج المتحصل عليها بالتجربة الأولي أن أفضل المعاملات التى تم الحصول عليها بمعاملة الازهار المقطوفة بحمض الهيوميك بتركيز (25 ملليليتر / لتر) + سكروز(20 جم/ لتر) + حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) يليها المعاملة بزيت الكافور بتركيز( 1 ملليليتر/ لتر) حيث أدت إلى زيادة عمر الأزهار المقطوفة وحسنت من المظهر العام للأزهار والوزن الطازج والماء الممتص والماء مفقود والاتزان المائي وزياده محتوى الأزهار من الكربوهيدرات الكليه، بالمقارنة بالماء المقطر (الكنترول) في كلا الموسمين. وأشارت النتائج المتحصل عليها بالتجربة الثانية أن أفضل المعاملات التى تم الحصول عليها هي بمعاملة الأوراق المقطوفة لنبات الكلا بحمض الجبراليك ( 0.05 جرام / لتر) + سكروز(20 جم/ لتر) + حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) يليها المعاملة بحمض الهيوميك بتركيز (25 ملليليتر / لتر) + سكروز(20 جم/ لتر) + حمض الستريك (0.2 جرام / لتر) حيث أدت إلى زيادة عمر الأوراق المقطوفة وحسنت من المظهر العام والوزن الطازج والماء الممتص والماء مفقود والاتزان المائي وزياده محتوى الأوراق من كلوروفيل أ، ب الكربوهيدرات الكلية ، كما ادت معاملة الاوراق بالتركيز الاعلى من حمض الهيوميك 50 ملليليتر الى زيادة النسبة المئوية للفينولات بالمقارنة بالماء المقطر (الكنترول) في كلا الموسمين.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 0 _aOrnamental Horticulture
650 0 _aنباتات الزينة
653 1 _aZantedeschia aethiopica
_aEucalyptus oil
_acut flowers
_ahumic acid,
_a 8-HQC
_acitric acid
_aGA3
_a vase life
_achemical constituents
700 0 _aAzza Mohamed Said Arafa
_ethesis advisor.
700 0 _aMona Ahmed Darwish
_ethesis advisor.
700 0 _aSoad Abd allah Mohamed Khenizy
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2025
_cAzza Mohamed Said Arafa
_cMona Ahmed Darwish
_cSoad Abd allah Mohamed Khenizy
_dAzza Abd El-Hamid Mohamed Mazher
_dAtef Mohamed Zakaria Sarhan
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Ornamental Horticulture
905 _aShimaa
_eEman Ghareb
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c173843