000 06513namaa22004451i 4500
003 OSt
005 20250925105152.0
008 250901s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a572
092 _a572
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.07.04.M.Sc.2024.Sa.E
100 0 _aSalma Ahmed Abdel Sataar Elsaid,
_epreparation.
245 1 0 _aEdible coating of some crops by nanomaterials to maintain the quality and shelf life /
_cby Salma Ahmed Abdel Sataar Elsaid ; Supervisors Dr. Emam Abdel Mobdy Abdel Rahim, Dr. Amr Abdel Motagaly, Dr. Samar Shaarawi.
246 1 5 _aتغليف بعض المحاصيل بمواد نانومتريه طبيعيه للمحافظه على الجوده وزيادة فترة التخزين
264 0 _c2024.
300 _a122 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.
504 _aBibliography: pages 101-122.
520 3 _aIn Egypt, studies on the storage of Fig fruits have received a lot of attention. The effect of post-harvest chitosan, nano chitosan sprays and modified atmosphere packaging (MAP) on quality attributes and storability of Fig fruits stored was investigated in the present study. Figs 'Ficus carica L.' were sprayed with 0.5 percent chitosan and nano chitosan and 15,20% CO2. At 5-day intervals, the physical and chemical properties of the fruit were evaluated. The use of 0.5 percent nano chitosan and 15% CO2 were found to be the most effective in terms of reducing weight loss (percentage) and decay (percentage), as well as maintaining maximum firmness and extending shelf life. At both concentrations, higher total soluble solids (TSS) percent), and lower titratable acidity percentage, total phenolic content, total flavonoid content and total ascorbic acid content. In this study, The effect of post-harvest application of chitosan, nano chitosan and MAP on storability and quality attributes of Fig fruits. current study was carried out over two consecutive seasons (2021 and 2022) on Fig (Ficus carica L.). Trees were grown on sandy soil in a private orchard in Abu Qurqas City, El-Minya Governorate, Egypt. The effect of post-harvest chitosan, nano chitosan and MAP on Fig (Ficus carica L.) storability and quality attributes were investigated in this study. Nano Chitosan at 0.5 percent and 15 percent MAP were found to be effective in reducing weight loss (%), decay (%), maintaining maximum firmness, and extending shelf life. Untreated fruits and passive MAP were found to have higher total soluble solids (%) and lower titratable acidity percentage (%) total phenolic content, (%) total flavonoid content, and (%) total ascorbic acid content.
520 3 _aحظيت الدراسات المتعلقة بتخزين ثمار التين بأهمية كبيرة في مصر . تم دراسة تاثير الرش بعد الحصاد بالكيتوزان والنانو كيتوزان و الجو الهوائى المعدل على صفات الجودة و التخزينية لثمار التين " فيكوس كاريكا إل". تم رش التين بمادة 0.5بالمئه كيتوزان ونانو كيتوزان و15,20بالمئه ثاني أكسيد الكربون. تم تقييم الخواص الفيزيائية والكيميائية للثمرة بفاصل 5 أيام. وجد أن استخدام 0.5بالمئه نانو شيتوزان و15بالمئه ثاني أكسيد الكربون هو الأكثر فعالية من حيث تقليل فقدان الوزن والتحلل ، بالإضافة إلى الحفاظ على أقصى قدر من الصلابة وتمديد فترة الصلاحية و في كلا التركيزين المطبقين كانت نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية اقل ونسبة الحموضة القابلة للمعايرة اعلى ، وتم دراسه محتوى الفينول الكلي، محتوى الفلافونويد الكلي ومحتوى حمض الأسكوربيك الكلي. تم في هذه الدراسة دراسة تأثير إضافة الكيتوزان والنانو كيتوزان التخزين و الجو الهوائى المعدل على اطاله فتره التخزين والحفاظ على صفات الجودة لثمار التين ، أجريت الدراسة الحالية على موسمين متتاليين (2021 و 2022) و تمت زراعة الأشجار في تربة رملية في بستان خاص بمدينة أبو قرقاص محافظة المنيا - مصر. تم في هذه الدراسة دراسة تأثير الكيتوزان بعد الحصاد والنانو كيتوزان والجو الهوائى المعدل على قابلية تخزين وجودة الشكل و تم العثور على النانو كيتوزان بنسبة 0.5 بالمائة و15 بالمائة من ثانى اكسيد الكربون فعالاً في تقليل فقدان الوزن والتسوس والحفاظ على أقصى قدر من الصلابة وإطالة العمر الافتراضي و تم العثور على الفواكه غير المعالجة والجو الهوائى المعدل السلبي تحتوي على إجمالي مواد صلبة قابلة للذوبان أعلى ونسبة حموضة أقل للمعايرة و إجمالي محتوى الفينول وإجمالي محتوى الفلافونويد و إجمالي محتوى حمض الأسكوربيك أقل .
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 0 _aBiochemistry
650 0 _aالكيمياء الحيوية
653 1 _aFig (Ficus carica L.)
_achitosan
_anano chitosan
_amodified atmosphere packaging
_aquality attributes
700 0 _aEmam Abdel Mobdy Abdel Rahim
_ethesis advisor.
700 0 _aAmr Abdel Motagaly
_ethesis advisor.
700 0 _aSamar Shaarawi
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2024
_cEmam Abdel Mobdy Abdel Rahim
_cAmr Abdel Motagaly
_cSamar Shaarawi
_dMohamed Ahmed Moustafa Shahba
_dGhada Ibrahim Mahmoud
_UCairo University
_FFaculty of Agriculture
_DDepartment of Agricultural Biochemistry
905 _aShimaa
_eEman Ghareb
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c173855