| 000 | 09313namaa22004451i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 003 | OSt | ||
| 005 | 20251103114833.0 | ||
| 008 | 251022s2025 ua a|||frm||| 000 0 eng d | ||
| 040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
| 041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
| 049 | _aDeposit | ||
| 082 | 0 | 4 | _a579.5 |
| 092 |
_a579.5 _221 |
||
| 097 | _aM.Sc | ||
| 099 | _aCai01.12.05.M.Sc.2025.Ne.M | ||
| 100 | 0 |
_aNesren Mohamed Abd El-Samie, _epreparation. |
|
| 245 | 1 | 0 |
_aMycosynthesis of some nanocomposite films for preservation of some postharvest fruits / _cby Nesren Mohamed Abd El-Samie ; Supervisors Prof. Dr. Neveen Mahmoud Mohammed Mohammed Khalil, Dr. Mohamed Naguib Mohamed Abd El-Ghany, Dr. Soliman Mehawed Abd El-latif. |
| 246 | 1 | 5 | _aالتخليق الفطري لبعض أغشية المركبات النانوية لحفظ بعض ثمار ما بعد الحصاد |
| 264 | 0 | _c2025. | |
| 300 |
_a63 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
| 336 |
_atext _2rda content |
||
| 337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
| 338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
| 502 | _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2025. | ||
| 504 | _aBibliography: pages 56-58. | ||
| 520 | 3 | _aThe main objective of this study is to represent the previous research studies that used green nano-composite films as food coating in food preservation. The aim is extended to biosynthesize some nanocomposite films using Aspergillus ochraceus NSRN22 for preservation of postharvest lemons. The composite films were tested for biodegradability, cytotoxicity, water vapor transmission rate, mechanical strength, solubility, and antifungal activity. There are two chapters in this study: The first chapter represents the previous research studies that used green nano- composite films as food coating in food preservation. The high demand for fresh vegetables, fruits, cheese, meats, etc. has led to advancements in technology, enabling year-round availability. However, these same technologies have increased the risk of microbial contamination. The processing steps of fresh vegetables as well as fruits can compromise their quality and make them susceptible to contamination and deterioration. The use of nanotechnology in the development of bioactive packaging materials based on natural biopolymers, such as chitosan, introduced promising results in enhancing the barrier properties of the films. Furthermore, the incorporation of nanoparticles in chitosan films has demonstrated moderate antibacterial behavior and biodegradability, making them suitable for antimicrobial packaging and wound dressings. It is proposed that nano-composite films can improve the functional properties and extend the shelf life of fruits and vegetables. Moreover, they can preserve food at nutritional value and at the same time, they are considered safe and sometimes edible. The second chapter aims to biosynthesize some nanocomposite films using Aspergillus ochraceus NSRN22 for preservation of postharvest lemons. Cell-free filtrate (CFF) of isolated Aspergillus ochraceus was used for mycosynthesis of silver and selenium nanoparticles (AgNPs and SeNPs). After that the synthesized NPs were characterized to detect their physicochemical properties by using Ultraviolet-visible (UV-Vis) spectroscopy, transmission electron microscope (TEM), dynamic light scattering (DLS), zeta potential, Fourier transform- infrared spectroscopy (FTIR), and X-ray diffraction (XRD) analyses. The biosynthesized NPs were mixed with either sodium alginate (SA) or chitosan (CS) to create a novel food packaging film (CS/SeNPs, CS/AgNPs, SA/SeNPs and SA/AgNPs). The produced films were functionally and morphologically characterized using scanning electron microscopy (SEM), ultraviolet- visible spectroscopy (UV-Vis), and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). Composite films were tested for biodegradability, cytotoxicity, water vapor transmission rate, mechanical strength, solubility, and antifungal activity. | |
| 520 | 3 | _aيتمثل الهدف الرئيسي من هذه الدراسة في عرض الدراسات البحثية السابقة التي استخدمت الأغشية النانوية المركبة كغلاف غذائي في حفظ الأغذية. ويمتد الهدف من هذه الدراسة إلى التخليق الحيوي لبعض الأغشية النانوية المركبة باستخدام فطر Aspergillus ochraceus NSRN22 لحفظ الليمون بعد الحصاد. تم اختبار الأغشية المركبة من حيث قابلية التحلل الحيوي والسمية الخلوية ومعدل انتقال بخار الماء والقوة الميكانيكية وقابلية الذوبان والنشاط المضاد للفطريات. هناك فصلان في هذه الدراسة: يمثل الفصل الأول الدراسات البحثية السابقة التي استخدمت أغشية النانو المركب كطلاء للأغذية في حفظ الأغذية. وقد أدى ارتفاع الطلب على الخضراوات والفواكه والجبن واللحوم الطازجة وغيرها إلى تقدم التكنولوجيا، مما أتاح توافرها على مدار العام. ومع ذلك، زادت هذه التقنيات نفسها من خطر التلوث الميكروبي. يمكن لخطوات معالجة الخضراوات الطازجة وكذلك الفواكه أن تؤثر على جودتها وتجعلها عرضة للتلوث والتلف. وقد قدم استخدام تكنولوجيا النانو في تطوير مواد التعبئة والتغليف النشطة بيولوجيًا القائمة على البوليمرات الحيوية الطبيعية، مثل الشيتوزان، نتائج واعدة في تعزيز خصائص الحاجز للأغشية. وعلاوة على ذلك، أظهر دمج الجسيمات النانوية في أغشية الشيتوزان سلوكًا معتدلًا مضادًا للبكتيريا وقابلية للتحلل الحيوي، مما يجعلها مناسبة للتغليف المضاد للميكروبات وضمادات الجروح. ومن المقترح أن الأفلام النانوية المركبة يمكن أن تحسن الخصائص الوظيفية وتطيل العمر الافتراضي للفواكه والخضروات. وعلاوة على ذلك، يمكنها الحفاظ على القيمة الغذائية للأغذية وفي الوقت نفسه، تعتبر آمنة وصالحة للأكل في بعض الأحيان يهدف الفصل الثاني إلى التخليق الحيوي لبعض الأغشية النانوية المركبة باستخدام Aspergillus ochraceus NSRN22 لحفظ الليمون بعد الحصاد. استُخدمت المرشحات الخالية من الخلايا (CFF) من Aspergillus ochraceus المعزولة للتخليق الفطري لجسيمات الفضة والسيلينيوم النانوية. بعد ذلك تم توصيف الجسيمات النانوية المخلقة للكشف عن خصائصها الفيزيائية والكيميائية باستخدام التحليل الطيفي فوق البنفسجي المرئي (UV-Vis)، والمجهر الإلكتروني النافذ (TEM)، وتشتت الضوء الديناميكي (DLS)، وإمكانيات زيتا (Zeta potential)، والتحليل الطيفي بالأشعة تحت الحمراء (FTIR)، وتحليلات حيود الأشعة السينية (XRD). تم خلط النانو بوليمرات النانو المخلقة حيويًا مع ألجينات الصوديوم (SA) أو الشيتوزان (CS) لإنشاء فيلم جديد لتغليف الأغذية CS/SeNPs ، CS/AgNPs، SA/SeNPs، SA/SeNPs، .SA/AgNPs تم تحديد خصائص الأغشية المنتجة وظيفيًا وشكليًا باستخدام الفحص المجهري الإلكتروني بالمسح الضوئي (SEM)، والتحليل الطيفي فوق البنفسجي المرئي (UV-Vis)، والتحليل الطيفي بالأشعة تحت الحمراء (FTIR). تم اختبار الأغشية المركبة من حيث قابلية التحلل الحيوي والسمية الخلوية ومعدل انتقال بخار الماء والقوة الميكانيكية وقابلية الذوبان والنشاط المضاد للفطريات. | |
| 530 | _aIssues also as CD. | ||
| 546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
| 650 | 0 | _amycology | |
| 650 | 0 | _aعلم الفطريات | |
| 653 | 1 |
_aSeNPs _aAgNPs _aChitosan _aSodium Alginate _aBiopolymer _aMycosynthesis _aNanocomposite _aFood Packaging _aPostharvest fruit preservation |
|
| 700 | 0 |
_aNeveen Mahmoud Mohammed Mohammed Khalil _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aMohamed Naguib Mohamed Abd El-Ghany _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aSoliman Mehawed Abd El-latif _ethesis advisor. |
|
| 900 |
_b01-01-2025 _cNeveen Mahmoud Mohammed Mohammed Khalil _cMohamed Naguib Mohamed Abd El-Ghany _cSoliman Mehawed Abd El-latif _UCairo University _FFaculty of Science _DDepartment of Science in Botany - Microbiology |
||
| 905 |
_aShimaa _eEman Ghareb |
||
| 942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
| 999 | _c175153 | ||