000 06306namaa22004331i 4500
003 EG-GICUC
005 20251026100759.0
008 251025s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a339
092 _a339
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.03.02.M.Sc.2024.Re.D
100 0 _aRehab Abdelfatah Sayed Ibrahim,
_epreparation.
245 1 0 _aDigital Nudging: using technology to nudge people towards healthier choices :
_ban application on the obesity phenomenon in egypt /
_cby Rehab Abdelfatah Sayed Ibrahim ; Supervision Dr. Asmaa Ezzat, Dr. Maie Ashraf.
246 1 5 _aالوكز السلوكي الرقمي: استخدام التكنولوجيا لدفع الأفراد تجاه خيارات صحية :
_bتطبيق على إشكالية السمنة في مصر
264 0 _c2024.
300 _a82 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.
504 _aBibliography: pages 51-56.
520 3 _aObesity is a global phenomenon that affects countries around the world, and is highly prevalent in Egypt in particular. The current thesis examines whether Egyptians can be incentivized to adopt healthier dietary behaviors through digital nudging. Digital nudging is a technique used to influence user behavior in digital choice environments. The main purpose of this thesis is to determine whether nudging human behavior through specific behavioral interventions using digital techniques can influence people's dietary behaviors and motivate them to pursue a healthier lifestyle. This thesis examines the effectiveness of three behavioral interventions designed to nudge individuals toward healthier decisions using an experimental methodology. Specifically, an online survey experiment was conducted with a sample of 300 individuals to assess the effects of three behavioral interventions: ‘framing’, ‘descriptive nutritional labeling’, and ‘evaluative nutritional labeling’, within a digital framework such as online shopping. The impact of these interventions on individuals’ willingness to choose healthier options was analyzed using Ordinary Least Squares (OLS) regression, based on the primary data collected. The thesis found a significant positive relationship between digital nudging and individuals’ willingness to shift toward healthier options. The use of these nudges significantly influenced participants' dietary behavior, motivating them to improve their food choices. This thesis recommends incorporating nudging techniques into health policies aimed at reducing the prevalence of obesity and related disorders, with the ultimate goal of diminishing obesity phenomenon that persists in Egypt and mitigating its negative effects on both the healthcare system and the economy.
520 3 _aنظرًا لأن السمنة ظاهرة عالمية تؤثر على البلدان في جميع أنحاء العالم بشكل عام ومصر بشكل خاص، تبحث هذه الرسالة فيما إذا كان يمكن تحفيز المواطنين المصريين لتبني سلوكيات غذائية أكثر صحة من خلال الوكز السلوكي الرقمي. الوكز السلوكي الرقمي هو تقنية تُستخدم للتأثير على سلوك المستخدم في بيئات الاختيار الرقمية. الهدف الرئيسي من هذه الرسالة هو تحديد ما إذا كان يمكن لتقنيات الوكز السلوكي باستخدام تدخلات سلوكية معينة أن تؤثر على سلوكيات الأفراد الغذائية وتحفزهم على اتباع نمط حياة أكثر صحة. تتناول هذه الرسالة تأثير ثلاث تدخلات سلوكية مصممة لدفع الأفراد نحو اتخاذ قرارات صحية أكثر باستخدام منهجية تجريبية. على وجه التحديد، تم إجراء تجربة مسح عبر الإنترنت على عينة مكونة من 300 فرد لتقييم آثار ثلاث تدخلات سلوكية: "التأطير" (صياغة المعلومات بشكل معين)، و"العلامات الغذائية الوصفية"، و"العلامات الغذائية التقييمية"، ضمن إطار رقمي مثل التسوق عبر الإنترنت. تم تحليل تأثير هذه التدخلات على استعداد الأفراد لاختيار خيارات أكثر صحة باستخدام الانحدار العادي للمربعات الصغرى (OLS)، بناءً على البيانات الأولية التي تم جمعها. وجدت الرسالة علاقة إيجابية هامة بين الوكز السلوكي الرقمي واستعداد الأفراد للتحول نحو خيارات صحية أكثر. كما أثر استخدام هذه الوكزات بشكل كبير على السلوك المشاركين الغذائي، مما حفزهم على تحسين خياراتهم الغذائية. توصي هذه الرسالة بدمج تقنيات الوكز السلوكي في السياسات الصحية التي تهدف إلى الحد من انتشار السمنة والاضطرابات المرتبطة بها، بهدف الحد في نهاية المطاف من ظاهرة السمنة التي لا تزال قائمة في مصر وتخفيف آثارها السلبية على كل من نظام الرعاية الصحية والاقتصاد.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 0 _aEconomics
650 0 _aالاقتصاد
653 0 _aObesity
_aDigital Nudging
_aFood Choices
_aNutritional Labeling
_aOnline Shopping
_aSurvey Experiment
700 0 _a Asmaa Ezzat
_ethesis advisor.
700 0 _aMaie Ashraf
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2025
_cAsmaa Ezzat
_cMaie Ashraf
_UCairo University
_FFaculty of Economics and Political Science
_DDepartment of Economics
905 _aShimaa
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c175192