| 000 | 06306namaa22004331i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 003 | EG-GICUC | ||
| 005 | 20251026100759.0 | ||
| 008 | 251025s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d | ||
| 040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
| 041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
| 049 | _aDeposit | ||
| 082 | 0 | 4 | _a339 |
| 092 |
_a339 _221 |
||
| 097 | _aM.Sc | ||
| 099 | _aCai01.03.02.M.Sc.2024.Re.D | ||
| 100 | 0 |
_aRehab Abdelfatah Sayed Ibrahim, _epreparation. |
|
| 245 | 1 | 0 |
_aDigital Nudging: using technology to nudge people towards healthier choices : _ban application on the obesity phenomenon in egypt / _cby Rehab Abdelfatah Sayed Ibrahim ; Supervision Dr. Asmaa Ezzat, Dr. Maie Ashraf. |
| 246 | 1 | 5 |
_aالوكز السلوكي الرقمي: استخدام التكنولوجيا لدفع الأفراد تجاه خيارات صحية : _bتطبيق على إشكالية السمنة في مصر |
| 264 | 0 | _c2024. | |
| 300 |
_a82 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
| 336 |
_atext _2rda content |
||
| 337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
| 338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
| 502 | _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2024. | ||
| 504 | _aBibliography: pages 51-56. | ||
| 520 | 3 | _aObesity is a global phenomenon that affects countries around the world, and is highly prevalent in Egypt in particular. The current thesis examines whether Egyptians can be incentivized to adopt healthier dietary behaviors through digital nudging. Digital nudging is a technique used to influence user behavior in digital choice environments. The main purpose of this thesis is to determine whether nudging human behavior through specific behavioral interventions using digital techniques can influence people's dietary behaviors and motivate them to pursue a healthier lifestyle. This thesis examines the effectiveness of three behavioral interventions designed to nudge individuals toward healthier decisions using an experimental methodology. Specifically, an online survey experiment was conducted with a sample of 300 individuals to assess the effects of three behavioral interventions: ‘framing’, ‘descriptive nutritional labeling’, and ‘evaluative nutritional labeling’, within a digital framework such as online shopping. The impact of these interventions on individuals’ willingness to choose healthier options was analyzed using Ordinary Least Squares (OLS) regression, based on the primary data collected. The thesis found a significant positive relationship between digital nudging and individuals’ willingness to shift toward healthier options. The use of these nudges significantly influenced participants' dietary behavior, motivating them to improve their food choices. This thesis recommends incorporating nudging techniques into health policies aimed at reducing the prevalence of obesity and related disorders, with the ultimate goal of diminishing obesity phenomenon that persists in Egypt and mitigating its negative effects on both the healthcare system and the economy. | |
| 520 | 3 | _aنظرًا لأن السمنة ظاهرة عالمية تؤثر على البلدان في جميع أنحاء العالم بشكل عام ومصر بشكل خاص، تبحث هذه الرسالة فيما إذا كان يمكن تحفيز المواطنين المصريين لتبني سلوكيات غذائية أكثر صحة من خلال الوكز السلوكي الرقمي. الوكز السلوكي الرقمي هو تقنية تُستخدم للتأثير على سلوك المستخدم في بيئات الاختيار الرقمية. الهدف الرئيسي من هذه الرسالة هو تحديد ما إذا كان يمكن لتقنيات الوكز السلوكي باستخدام تدخلات سلوكية معينة أن تؤثر على سلوكيات الأفراد الغذائية وتحفزهم على اتباع نمط حياة أكثر صحة. تتناول هذه الرسالة تأثير ثلاث تدخلات سلوكية مصممة لدفع الأفراد نحو اتخاذ قرارات صحية أكثر باستخدام منهجية تجريبية. على وجه التحديد، تم إجراء تجربة مسح عبر الإنترنت على عينة مكونة من 300 فرد لتقييم آثار ثلاث تدخلات سلوكية: "التأطير" (صياغة المعلومات بشكل معين)، و"العلامات الغذائية الوصفية"، و"العلامات الغذائية التقييمية"، ضمن إطار رقمي مثل التسوق عبر الإنترنت. تم تحليل تأثير هذه التدخلات على استعداد الأفراد لاختيار خيارات أكثر صحة باستخدام الانحدار العادي للمربعات الصغرى (OLS)، بناءً على البيانات الأولية التي تم جمعها. وجدت الرسالة علاقة إيجابية هامة بين الوكز السلوكي الرقمي واستعداد الأفراد للتحول نحو خيارات صحية أكثر. كما أثر استخدام هذه الوكزات بشكل كبير على السلوك المشاركين الغذائي، مما حفزهم على تحسين خياراتهم الغذائية. توصي هذه الرسالة بدمج تقنيات الوكز السلوكي في السياسات الصحية التي تهدف إلى الحد من انتشار السمنة والاضطرابات المرتبطة بها، بهدف الحد في نهاية المطاف من ظاهرة السمنة التي لا تزال قائمة في مصر وتخفيف آثارها السلبية على كل من نظام الرعاية الصحية والاقتصاد. | |
| 530 | _aIssues also as CD. | ||
| 546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
| 650 | 0 | _aEconomics | |
| 650 | 0 | _aالاقتصاد | |
| 653 | 0 |
_aObesity _aDigital Nudging _aFood Choices _aNutritional Labeling _aOnline Shopping _aSurvey Experiment |
|
| 700 | 0 |
_a Asmaa Ezzat _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aMaie Ashraf _ethesis advisor. |
|
| 900 |
_b01-01-2025 _cAsmaa Ezzat _cMaie Ashraf _UCairo University _FFaculty of Economics and Political Science _DDepartment of Economics |
||
| 905 | _aShimaa | ||
| 942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
| 999 | _c175192 | ||