| 000 | 06836namaa22004451i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 003 | EG-GICUC | ||
| 005 | 20251103132718.0 | ||
| 008 | 251103s2024 ua a|||frm||| 000 0 eng d | ||
| 040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
| 041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
| 049 | _aDeposit | ||
| 082 | 0 | 4 | _a572 |
| 092 |
_a572 _221 |
||
| 097 | _aM.Sc | ||
| 099 | _aCai01.12.02.M.Sc.2024.As.P | ||
| 100 | 0 |
_aAsmaa Shaaban Hussein, _epreparation. |
|
| 245 | 1 | 0 |
_aPossible side effects of energy drinks on brain and pancreatic tissues of pregnant wistar rats / _cby Asmaa Shaaban Hussein ; Supervision of Prof. Dr. Mohamed Ali EL-Desouky, Dr. Demiana Badry Helmy Hanna, Dr. Heba Ali Abd El- Rahman. |
| 246 | 1 | 5 | _aالتأثيرات الجانبية المحتملة لمشروبات الطاقه علي انسجة المخ والبنكرياس في جرذان الويستار الحوامل |
| 264 | 0 | _c2024. | |
| 300 |
_a92 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
| 336 |
_atext _2rda content |
||
| 337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
| 338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
| 502 | _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2024. | ||
| 504 | _aBibliography: pages 83-92. | ||
| 520 | 3 | _aBackground: On a global scale, the intake of energy drinks has been consistently rising. The chemical composition of energy drinks can lead to various adverse effects, such as neurological symptoms like tremors and restlessness, heart symptoms like palpitations or tachycardia, and occasionally severe gastrointestinal symptoms. Aim: The aim of this study was to assess the potential adverse impacts of energy drinks on the brain and pancreatic tissues of pregnant Wistar rats. Material & Methods: There were three groups of pregnant rats, each having six animals. The low-dose and high-dose groups got 5 and 10 ml/kg body weight of an energy drink orally, respectively. The control group received distilled water. From the 5th to the 19th day of pregnancy, energy drinks are given. Additionally, antioxidant enzymes including glutathione reductase (GSH), superoxide dismutase (SOD), and malondialdehyde (MDA) were measured to determine oxidative damage in the brain and pancreatic tissues. histopathological analysis and biochemical markers, DNA degradation, were also examined. Results: Energy drinks significantly decreased SOD and GSH in the brain and pancreatic tissues of both treated groups compared to the control group (p-value < 0.05). In addition, both treated groups had significantly lower brain tissue dopamine and acetylcholinesterase levels (p-value < 0.05). Compared to the control group, the treated groups showed significant increases in MDA levels, serum amylase activity, serum lipase activity, serum glucose levels, and OTM values in brain and pancreatic tissues (p<0.05). Conclusion: Administration of energy drinks orally to pregnant Wistar rats resulted in evident harm to the brain and pancreatic organs, possibly due to oxidative stress and raised generation of free radicals. | |
| 520 | 3 | _aمقدمة: على الصعيد العالمي، ما فتئ استهلاك المشروبات من الطاقة يتزايد باستمرار. ويمكن أن يؤدي التركيب الكيميائي لمشروبات الطاقة إلى آثار ضارة مختلفة، مثل الأعراض العصبية مثل الهزات والرعشات، والاضطرابات، وأعراض القلب مثل النزعات القلبية أو التسارع في القلب، والأعراض المعوية الحادة أحياناً. وكان الهدف من هذه الدراسة هو تقييم الآثار الضارة المحتملة لمشروبات الطاقة على الدماغ والأنسجة البنكارياسية لجرذان ويستار الحامل. المواد والطرق: كانت هناك ثلاث مجموعات من الجرذان الحامل، كل منها لديها ستة حيوانات. وحصلت مجموعتا الجرعة المنخفضة والجرعات العالية على مشروب الطاقة عن طريق الفم بكمية 5 و 10 ملليلتر/كغ من وزن الجسم. وتلقت مجموعة الضابطه مياه مقطرة. من اليوم الخامس وحتى اليوم التاسع عشر من الحمل. وبالإضافة إلى ذلك، تم قياس الانزيمات المضادة للأكسدة، بما في ذلك المالونديالدهيد و ديسموتاز فائق أكسيد والجلوتاثيون المختزل، لتحديد الضرر المؤكسد في المخ وأنسجة البنكرياس. وتم أيضاً فحص التغيرات في انسجة المخ والبنكرياس ، المؤشرات الكيميائية الحيوية، وتحلل الحمض النووي. النتائج: تسبب تناول مشروبا ت الطاقة لانخفاض في كمية الديسموتاز والجلوتاثيون المختزل في انسجة المخ والبنكرياس في كلا المجموعات المعالجه مقارنة بالمجموعة الضابطه بالإضافة الي انخفاض نسبة الدوبامين والاستيل كولين استريز في انسجة المخ في كلا المجموعات المعالجة. وعند المقارنة بالمجموعة الضابطه تبين انه في كلا المجموعات المعالجة حدث زياده لنسبة المالونديالدهيد في نسيج كلا من المخ والبنكرياس وزيادة أيضا الاميليز والليبيز والسكر في الدم وكذلك ارتفاع قيمة فحص المذنب الدالة علي معدل تضرر الحمض النووي في نسيج كلا من المخ والبنكرياس. الاستنتاج: ونتج عن اعطاء مشروبات الطاقة لجرذان ويستار الحوامل إلحاق ضرر واضح بانسجة المخ والبنكرياس، ربما بسبب الإجهاد المؤكسد وتوليد الجذورالحرة. | |
| 530 | _aIssues also as CD. | ||
| 546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
| 650 | 0 | _aBiochemistry | |
| 650 | 0 | _aالكيمياء الحيوية | |
| 653 | 0 |
_aEnergy drinks _aBrain and pancreatic tissues _aDopamine _aDNA degradation |
|
| 700 | 0 |
_aProf. Dr. Mohamed Ali EL-Desouky _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aDemiana Badry Helmy Hanna _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aHeba Ali Abd El- Rahman _ethesis advisor. |
|
| 900 |
_b01-01-2025 _cMohamed Ali EL-Desouky _c Demiana Badry Helmy Hanna _cHeba Ali Abd El- Rahman _UCairo University _FFaculty of Science _DDepartment of Biochemistry |
||
| 905 | _aShimaa | ||
| 942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
| 999 | _c175460 | ||