000 07467namaa22004451i 4500
003 EG-GICUC
005 20251216114927.0
008 251121s2025 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a637.35
092 _a637.35
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.10.06.M.Sc.2025.Sa.Q
100 0 _aSara Refaat Ali Bazid,
_epreparation.
245 1 0 _aQuality assessment of some soft cheese varieties /
_cby Sara Refaat Ali Bazid ; Supervisors Prof. Dr. Abeer Abdel Naser Awad, Dr.Neveen S.M. Soliman, Dr.Karima Mogahed Fahim.
246 1 5 _aتقييم جودة بعض انواع الجبن الطري
264 0 _c2025.
300 _a128 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.
504 _aBibliography: pages 105-128.
520 3 _aThe food industry faces significant challenges in producing safe products with extended shelf life while maintaining nutritional value and sensory characteristics. This challenge is further amplified by growing consumer awareness of the potential risks associated with syntheticchemicalpreservatives.Inthefirstpartofthisstudy,themicrobialqualityof114 soft cheese samples (63 vegetable oil Feta cheese and 51 processed cheese) was assessed. These samples were collected from various dairy stores and supermarkets in Cairo and Giza governorates to evaluate the prevalence of microbial contamination, along with fat deterioration parameters and fatty acid profiles. The analysis revealed high contamination levels with aerobic mesophilic microorganisms, yeasts, molds, staphylococci, coliforms, proteolytic, and lipolytic bacteria. Biochemical identification confirmedthepresenceof S. aureus and E. coli. Additionally, most samples exhibited high acid and peroxide values, increased rancidity, and fatty acid profiles that may pose health risks. The second part of the study examined the antimicrobial effectiveness of Dill essential oil (DEO) and Dill essential oil nano-emulsion (DEO-NE) against four pathogenic bacteria: Methicillin- resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Salmonella enteritidis, Bacillus cereus, and Escherichia coli, using agar well diffusion method. Both DEO and DEO-NE exhibited significant antimicrobial activity, with Bacillus cereus being the most sensitive pathogen. The Minimum Inhibitory Concentrations (MICs) confirmed the antibacterial potential of both oils. Additionally, a viability study was conducted with S. enteritidis in soft cheese samples stored at 4°C ± 2 for 28 days. The results demonstrated that both DEO and DEO- NE effectively inhibited the growth of S. enteritidis, with the nano-emulsified form providing a more rapid initial reduction, with no negative impact on the cheese's quality. ThesefindingssuggestthatDillEssentialOilanditsnano-emulsionarepromisingnatural, sustainable,safeantimicrobialagentsthatcansignificantlyimprovethesafety,quality,and shelf life of cheese and other dairy products.
520 3 _aتواجه الصناعات الغذائية تحديات كبيرة للوصول الى منتجات آمنة ذات مدة صلاحية طويلة، مع الحفاظ على قيمتها الغذائية وخصائصها الحسية. وتزداد هذه التحديات مع تزايد وعي المستهلكين بالمخاطر المحتملة المرتبطة باستخدام المواد الحافظة الكيميائية الاصطناعية. في الجزء الأول من هذه الدراسة، تم تقييم الجودة الميكروبية لـ 114 عينة من الجبن الطري (63 عينة من جبن الفيتا النباتي و51 عينة من الجبن المطبوخ). تم جمع هذه العينات من عدة متاجر ألبان وسوبرماركت في محافظتي القاهرة والجيزة بهدف تقييم مدى تلوثها بالميكروبات، بالإضافة إلى دراسة معايير فساد الدهون وتحليل الأحماض الدهنية. أظهرت النتائج ارتفاع مستويات التلوث بالميكروبات الهوائية المحبة للحرارة المتوسطة، الخمائر، العفن، المكورات العنقودية، البكتيريا القولونية، والبكتيريا المحللة للبروتين والدهون. كما أكدت الفحوصات البيوكيميائية وجود Staphylococcus aureusوEscherichia coli في العينات المختبرة. بالإضافة إلى ذلك، أظهرت معظم العينات ارتفاعًا في قيم الحموضة والأكسدة، وزيادة في درجة التزنخ، فضلًا عن وجود أنماط من الأحماض الدهنية قد تشكل مخاطر صحية. تناول الجزء الثاني من الدراسة فعالية الزيت العطري للشبت (DEO) ونانو-مستحلب الزيت العطري للشبت (DEO-NE) كمضادات ميكروبية ضد أربعة أنواع من البكتيريا الممرضة، وهي Staphylococcus aureus المقاوم للميثيسيلين (MRSA)، Salmonella enteritidis، Bacillus cereus، وEscherichia coli، باستخدام طريقة انتشار الأجار. أظهرت النتائج أن كلًا من DEO وDEO-NE يتمتعان بنشاط مضاد للميكروبات، وكانت Bacillus cereus هي الأكثر حساسية. كما أكدت قيم التركيز المثبط الأدنى (MIC) الفعالية المضادة للبكتيريا لكل من الزيتين. علاوة على ذلك، تم إجراء دراسة على بقاء S. enteritidis في عينات الجبن الطري المخزنة عند 4 ± 2 درجة مئوية لمدة 28 يومًا. وأظهرت النتائج أن DEO وDEO-NE تمكنا من تثبيط نمو S. enteritidis بفعالية، حيث أظهر الشكل النانوي من الزيت تأثيرًا أسرع في خفض أعداد البكتيريا، دون أي تأثير سلبي على جودة وحموضة الجبن. تشير هذه النتائج إلى أن الزيت العطري للشبت ونانو-مستحلبه يعدان من العوامل الطبيعية المستدامة والآمنة ذات الفعالية العالية كمضادات ميكروبية، مما يساهم بشكل كبير في تحسين سلامة وجودة وإطالة العمر الافتراضي للجبن ومنتجات الألبان الأخرى.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 0 _aCheese varieties
650 0 _aاصناف الجبن
653 1 _aVegetable oil feta cheese
_aProcessed cheese
_aFat deterioration
_aMIC
_aS. enteritidis
_aDill essential oil
_aNano-emulsion
700 0 _aAbeer Abdel Naser Awad
_ethesis advisor.
700 0 _aNeveen S.M. Soliman
_ethesis advisor.
700 0 _aKarima Mogahed Fahim
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2025
_cAbeer Abdel Naser Awad
_cNeveen S.M. Soliman
_cKarima Mogahed Fahim
_UCairo University
_FFaculty of Veterinary Medicine
_DDepartment of Food Hygiene and Control
905 _aShimaa
_eEman Ghareb
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c176063