| 000 | 05467namaa22004331i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 003 | EG-GICUC | ||
| 005 | 20251221104754.0 | ||
| 008 | 251129s2025 ua a|||frm||| 000 0 eng d | ||
| 040 |
_aEG-GICUC _beng _cEG-GICUC _dEG-GICUC _erda |
||
| 041 | 0 |
_aeng _beng _bara |
|
| 049 | _aDeposit | ||
| 082 | 0 | 4 | _a547 |
| 092 |
_a547 _221 |
||
| 097 | _aM.Sc | ||
| 099 | _aCai01.12.10.M.Sc.2025.Ma.P | ||
| 100 | 0 |
_aMaher Ahmed Ahmed Abdo Khatttab, _epreparation. |
|
| 245 | 1 | 0 |
_aPreparation of biopolymers based edible films with antimicrobial properties for active food packaging / _cby Maher Ahmed Ahmed Abdo Khatttab ; Supervisors Prof. Dr. Magdy Sabaa Wadid Farag, Prof. Dr. Mohamed Samir Abdel Aziz Zedan. |
| 246 | 1 | 5 | _aتحضير أغشية قابلة للأكل قائمة على بوليمرات حيوية ذات خواص مضادة للميكروبات من أجل التغليف الفعال للطعام |
| 264 | 0 | _c2025. | |
| 300 |
_a85 pages : _billustrations ; _c25 cm. + _eCD. |
||
| 336 |
_atext _2rda content |
||
| 337 |
_aUnmediated _2rdamedia |
||
| 338 |
_avolume _2rdacarrier |
||
| 502 | _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2025. | ||
| 504 | _aBibliography: pages 68-85. | ||
| 520 | 3 | _aDue to their inadequate barrier and antibacterial qualities, xanthan gum and CMC are only occasionally used in the food packaging sector. The objective of this work was to enhance the characteristics of the CMC/Xa composite coating by incorporating ZnO-NPs that were prepared eco-friendly with Coriandrum sativum extract, frankincense oil (FO) and chitosan biguanidine (CG). The successful preparation of edible films was verified by FTIR and XRD, which also validated the interactions between the system's components. The addition of ZnO-NPs, frankincense oil (FO), and chitosan biguanidine (CG) to edible coatings produced outstanding water-barrier, mechanical, thermal, and antibacterial properties in comparison to the clean CMC/Xa system. Tomatoes' shelf life was successfully extended by the CMC/Xa/ZnO-NPs, CMC/Xa/FO, and CMC/Xa/CG systems for a period of 20 days without any appreciable signs of rotting or mass loss. According to the obtained results, the produced coating may eventually replace plastic packaging and be a useful tool for food preservation. | |
| 520 | 3 | _aنظم التعبئة يحدث بها تطورات من حين لأخر وذلك من أجل توفير منتجات أمنه وصحية ولذلك تعمل الطلاءات النشطة على مد العمر الإفتراضي وتحسين جودة الطعام عن طريق منع التلف وفقدان السوائل. تم تطوير الطلاءات الصالحة للأكل من خلال دمج مواد طبيعية ومستخلصة من البيئة مثل جزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs) وزيت اللبان.((Frankincense oil (FO والكيتوزان بيجوانيدين (CG) المضاد للميكروبات وأكد إختبار FTIR الإعداد الناجح للجزيئات المدمجة ، والتفاعلات بينها وبين مكونات النظام الأساسى CMC / Xa. وتم التحقق من الطبيعة النانوية ZnO-NPs من خلال تقنيات مختلفة وتشمل TEM ، DLS ، XRD Scherrer كما ثبت تحسين الإستقرار الحرارى للطلاءات عند دمج الجزيئات من خلال قياس IPDT وزيادة قيمته فى كل الأنظمة المطورة وتم تعزيز خصائص الحاجز لطلاء CMC / Xa كما تم اكتشافه من تخفيض WVP عند دمج الجزيئات المستخدمة . حافظت الطلاءات المدمجة مع ZnO-NPs على شفافية كافية على الرغم من حدوث بعض التعتيم في وجود الجزيئات.وأدى تضمين الجزيئات إلى تعزيز قوة طلاء النظام الأساسى CMC / Xa ، مع تقليل إستطالته عند الكسر. على الرغم من أن طلاء CMC / Xa لم يثبط الكائنات الحية الدقيقة المختبرة ، إلا أن الطلاءات المطورة CMC / Xa / ZnO-NPs, FO and CG أظهرت تثبيطا ميكروبيا كبيرا. كما أظهرت الطلاءات الناتجة كفاءة فائقة في الحفاظ على الطماطم ضد التلف وفقدان الكتلة بشكل كبير لمدة 20 يوما وأفضلهم الطلاء المدعم بجزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs). لذلك أظهرت الطلاءات المطورة إمكانات كبيرة كبدائل قابلة للتطبيق لمواد تغليف المواد الغذائية التقليدية في صناعات تغليف المواد الغذائية. | |
| 530 | _aIssues also as CD. | ||
| 546 | _aText in English and abstract in Arabic & English. | ||
| 650 | 0 | _aOrganic Chemistry | |
| 650 | 0 | _aالكيمياء العضوية | |
| 653 | 1 |
_aEdible films _aBiopolymers _aActive packaging _aFood safety _aBiodegradable materials _aInnovative packaging materials |
|
| 700 | 0 |
_aMagdy Sabaa Wadid Farag _ethesis advisor. |
|
| 700 | 0 |
_aMohamed Samir Abdel Aziz Zedan _ethesis advisor. |
|
| 900 |
_b01-01-2025 _cMagdy Sabaa Wadid Farag _cMohamed Samir Abdel Aziz Zedan _UCairo University _FFaculty of Science _DDepartment of Chemistry |
||
| 905 |
_aShimaa _eEman Ghareb |
||
| 942 |
_2ddc _cTH _e21 _n0 |
||
| 999 | _c176313 | ||