000 05467namaa22004331i 4500
003 EG-GICUC
005 20251221104754.0
008 251129s2025 ua a|||frm||| 000 0 eng d
040 _aEG-GICUC
_beng
_cEG-GICUC
_dEG-GICUC
_erda
041 0 _aeng
_beng
_bara
049 _aDeposit
082 0 4 _a547
092 _a547
_221
097 _aM.Sc
099 _aCai01.12.10.M.Sc.2025.Ma.P
100 0 _aMaher Ahmed Ahmed Abdo Khatttab,
_epreparation.
245 1 0 _aPreparation of biopolymers based edible films with antimicrobial properties for active food packaging /
_cby Maher Ahmed Ahmed Abdo Khatttab ; Supervisors Prof. Dr. Magdy Sabaa Wadid Farag, Prof. Dr. Mohamed Samir Abdel Aziz Zedan.
246 1 5 _aتحضير أغشية قابلة للأكل قائمة على بوليمرات حيوية ذات خواص مضادة للميكروبات من أجل التغليف الفعال للطعام
264 0 _c2025.
300 _a85 pages :
_billustrations ;
_c25 cm. +
_eCD.
336 _atext
_2rda content
337 _aUnmediated
_2rdamedia
338 _avolume
_2rdacarrier
502 _aThesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.
504 _aBibliography: pages 68-85.
520 3 _aDue to their inadequate barrier and antibacterial qualities, xanthan gum and CMC are only occasionally used in the food packaging sector. The objective of this work was to enhance the characteristics of the CMC/Xa composite coating by incorporating ZnO-NPs that were prepared eco-friendly with Coriandrum sativum extract, frankincense oil (FO) and chitosan biguanidine (CG). The successful preparation of edible films was verified by FTIR and XRD, which also validated the interactions between the system's components. The addition of ZnO-NPs, frankincense oil (FO), and chitosan biguanidine (CG) to edible coatings produced outstanding water-barrier, mechanical, thermal, and antibacterial properties in comparison to the clean CMC/Xa system. Tomatoes' shelf life was successfully extended by the CMC/Xa/ZnO-NPs, CMC/Xa/FO, and CMC/Xa/CG systems for a period of 20 days without any appreciable signs of rotting or mass loss. According to the obtained results, the produced coating may eventually replace plastic packaging and be a useful tool for food preservation.
520 3 _aنظم التعبئة يحدث بها تطورات من حين لأخر وذلك من أجل توفير منتجات أمنه وصحية ولذلك تعمل الطلاءات النشطة على مد العمر الإفتراضي وتحسين جودة الطعام عن طريق منع التلف وفقدان السوائل. تم تطوير الطلاءات الصالحة للأكل من خلال دمج مواد طبيعية ومستخلصة من البيئة مثل جزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs) وزيت اللبان.((Frankincense oil (FO والكيتوزان بيجوانيدين (CG) المضاد للميكروبات وأكد إختبار FTIR الإعداد الناجح للجزيئات المدمجة ، والتفاعلات بينها وبين مكونات النظام الأساسى CMC / Xa. وتم التحقق من الطبيعة النانوية ZnO-NPs من خلال تقنيات مختلفة وتشمل TEM ، DLS ، XRD Scherrer كما ثبت تحسين الإستقرار الحرارى للطلاءات عند دمج الجزيئات من خلال قياس IPDT وزيادة قيمته فى كل الأنظمة المطورة وتم تعزيز خصائص الحاجز لطلاء CMC / Xa كما تم اكتشافه من تخفيض WVP عند دمج الجزيئات المستخدمة . حافظت الطلاءات المدمجة مع ZnO-NPs على شفافية كافية على الرغم من حدوث بعض التعتيم في وجود الجزيئات.وأدى تضمين الجزيئات إلى تعزيز قوة طلاء النظام الأساسى CMC / Xa ، مع تقليل إستطالته عند الكسر. على الرغم من أن طلاء CMC / Xa لم يثبط الكائنات الحية الدقيقة المختبرة ، إلا أن الطلاءات المطورة CMC / Xa / ZnO-NPs, FO and CG أظهرت تثبيطا ميكروبيا كبيرا. كما أظهرت الطلاءات الناتجة كفاءة فائقة في الحفاظ على الطماطم ضد التلف وفقدان الكتلة بشكل كبير لمدة 20 يوما وأفضلهم الطلاء المدعم بجزيئات أكسيد الزنك النانوية (ZnO-NPs). لذلك أظهرت الطلاءات المطورة إمكانات كبيرة كبدائل قابلة للتطبيق لمواد تغليف المواد الغذائية التقليدية في صناعات تغليف المواد الغذائية.
530 _aIssues also as CD.
546 _aText in English and abstract in Arabic & English.
650 0 _aOrganic Chemistry
650 0 _aالكيمياء العضوية
653 1 _aEdible films
_aBiopolymers
_aActive packaging
_aFood safety
_aBiodegradable materials
_aInnovative packaging materials
700 0 _aMagdy Sabaa Wadid Farag
_ethesis advisor.
700 0 _aMohamed Samir Abdel Aziz Zedan
_ethesis advisor.
900 _b01-01-2025
_cMagdy Sabaa Wadid Farag
_cMohamed Samir Abdel Aziz Zedan
_UCairo University
_FFaculty of Science
_DDepartment of Chemistry
905 _aShimaa
_eEman Ghareb
942 _2ddc
_cTH
_e21
_n0
999 _c176313