header

Influence Of Some Chemical And Natural Preservative Solutions On The Performance And Quality Of Carnation Cut Flower /

Kawthar Marie Abd El-Kareem,

Influence Of Some Chemical And Natural Preservative Solutions On The Performance And Quality Of Carnation Cut Flower / تأثير بعض محاليل الحفظ الكيميائية والطبيعية على أداء وجودة أزهار القرنفل المقطوفة / by Kawthar Marie Abd El-Kareem ; Supervision Committee Dr. Atef Mohamed Zakaria Sarhan, Dr. Amaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal, Dr. Tarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed, Dr. Faisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy. - 129 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.

Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.

Bibliography: pages 108-129.

To investigate the effect of some pulsing and holding solutions on the
quality of carnation cv. Turbo cut flowers, a laboratory experiment was
conducted in the Post-harvest Lab., Ornamental Plants and Landscape
Gardening Res. Dept., Hort. Res. Inst., Agric. Res. Center, Giza, Egypt and
Ornamental Hort. Dept., Fac. Agric., Cairo Univ., Egypt during 2020 and
2021 seasons. In this regard distilled water, STS at 0.4 ppm + sucrose 10%
(PS1) and AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10% (PS2) were employed as a
pulsing solutions for 15 min while distilled water, sucrose 4% (HS1), boric
acid (BoA) at 200 ppm + sucrose 4% (HS2), 8-HQS at 300 ppm + sucrose 4%
(HS3), AOA at 250 ppm + sucrose 4% (HS4), 8-HQS + AOA + sucrose 4%
(HS5), BoA + 8-HQS + sucrose 4% (HS6), BoA + AOA + sucrose 4% (HS7),
BoA + 8-HQS + AOA + sucrose 4% (HS8), rosemary extract at 25% +
sucrose 2% (HS9) and thyme extract at 25% + sucrose 2% (HS10) were used
as holding solutions. Regarding pulsing solutions, PS2 and PS1 exhibited a
positive effect on all studied traits, while the mastery was to HS8 concerning
the effect of holding solutions. Pulsing cut carnations in a solution containing
PS2 followed by holding in HS8 resulted in the highest values in terms of
fresh weight, fresh weight change (%), vase life, days to full opening, flower
diameter, appearance, water balance, chlorophyll a, carotenoids and total
sugars, while the highest water uptake and loss and chlorophyll b were
obtained by pulsing in PS1 followed by holding in HS8. It is recommended to
pulse carnation cv. Turbo cut flowers in AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10%
solution for 15 min followed by holding in BoA + 8-HQS + AOA + sucrose
4% for getting the highest postharvest quality. أجريت هذه الدراسة فى قسم بساتين الزينة، كلية الزراعة، جامعة القاهرة وتم تنفيذ الجزء العملي في معمل معاملات ما بعد الحصاد، معهد بحوث البساتين، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر خلال عامي 2020 و 2021، لدراسة تأثير بعض محاليل الإنباض والحفظ على جودة أزهار القرنفل صنف التوربو. تم استخدام الماء المقطرفقط، ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10%، نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% كمحاليل إنباض لمدة 15 دقيقة، بينما تم استخدام الماء المقطر فقط، السكروز 4%، حمض البوريك 200 ملجم/لتر + سكروز 4%، هيدروكسي كينولين سلفات 300 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض امينو أوكسي أسيتيك 250 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% ، حمض البوريك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، مستخلص الحصالبان بنسبة 25% + سكروز 2% ومستخلص الزعتر بنسبة 25% + سكروز 2% كمحاليل حفظ. فيما يتعلق بتأثير محاليل الإنباض فقد أظهر محلول ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% و نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% تأثيراً إيجابياً على جميع الصفات تحت الدراسة، في حين كان التفوق لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% كأحد محاليل الحفظ. أدى إنباض أزهار القرنفل في محلول نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% إلى الحصول على أعلى القيم من حيث الوزن الطازج، وتغير الوزن الطازج (٪)، وعمر الأزهار في الفازة، وعدد الأيام اللازمة حتى التفتح الكامل، وقطر الزهرة، والمظهر، والإتزان المائي، والكلوروفيل أ، الكاروتينويدات والسكريات الكلية، في حين تم الحصول على أعلى قيم لامتصاص وفقد الماء والكلوروفيل ب عن طريق النبض فى ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%. بناء على ذلك، فإنه يوصى بإنباض أزهار القرنفل صنف التوربو في نترات الفضة بتركيز 10.0 ملجم/لتر + محلول سكروز 10% لمدة 15 دقيقة يليها الحفظ في محلول حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% للحصول على أعلى جودة للأزهار بعد الحصاد




Text in English and abstract in Arabic & English.


Ornamental Horticulture

Carnation cv.Turbo pulsing holding solutions STS 8-HQS AgNO3 boric acid AOA

634