MARC details
000 -LEADER |
fixed length control field |
07486namaa22004331i 4500 |
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER |
control field |
OSt |
005 - أخر تعامل مع التسجيلة |
control field |
20241211140326.0 |
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION |
fixed length control field |
241209s2023 |||a|||fr|m|| 000 0 eng d |
040 ## - CATALOGING SOURCE |
Original cataloguing agency |
EG-GICUC |
Language of cataloging |
eng |
Transcribing agency |
EG-GICUC |
Modifying agency |
EG-GICUC |
Description conventions |
rda |
041 0# - LANGUAGE CODE |
Language code of text/sound track or separate title |
eng |
Language code of summary or abstract |
eng |
-- |
ara |
049 ## - Acquisition Source |
Acquisition Source |
Deposit |
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER |
Classification number |
634 |
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC) |
Classification number |
634 |
Edition number |
21 |
097 ## - Degree |
Degree |
Ph.D |
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC) |
Local Call Number |
Cai01.07.12.Ph.D.2023.Ka.I |
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME |
Authority record control number or standard number |
Kawthar Marie Abd El-Kareem, |
Preparation |
preparation. |
245 10 - TITLE STATEMENT |
Title |
Influence Of Some Chemical And Natural Preservative Solutions On The Performance And Quality Of Carnation Cut Flower / |
Statement of responsibility, etc. |
by Kawthar Marie Abd El-Kareem ; Supervision Committee Dr. Atef Mohamed Zakaria Sarhan, Dr. Amaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal, Dr. Tarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed, Dr. Faisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy. |
246 15 - VARYING FORM OF TITLE |
Title proper/short title |
تأثير بعض محاليل الحفظ الكيميائية والطبيعية على أداء وجودة أزهار القرنفل المقطوفة / |
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE |
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice |
2023. |
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION |
Extent |
129 pages : |
Other physical details |
illustrations ; |
Dimensions |
25 cm. + |
Accompanying material |
CD. |
336 ## - CONTENT TYPE |
Content type term |
text |
Source |
rda content |
337 ## - MEDIA TYPE |
Media type term |
Unmediated |
Source |
rdamedia |
338 ## - CARRIER TYPE |
Carrier type term |
volume |
Source |
rdacarrier |
502 ## - DISSERTATION NOTE |
Dissertation note |
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023. |
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE |
Bibliography, etc. note |
Bibliography: pages 108-129. |
520 ## - SUMMARY, ETC. |
Summary, etc. |
To investigate the effect of some pulsing and holding solutions on the<br/>quality of carnation cv. Turbo cut flowers, a laboratory experiment was<br/>conducted in the Post-harvest Lab., Ornamental Plants and Landscape<br/>Gardening Res. Dept., Hort. Res. Inst., Agric. Res. Center, Giza, Egypt and<br/>Ornamental Hort. Dept., Fac. Agric., Cairo Univ., Egypt during 2020 and<br/>2021 seasons. In this regard distilled water, STS at 0.4 ppm + sucrose 10%<br/>(PS1) and AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10% (PS2) were employed as a<br/>pulsing solutions for 15 min while distilled water, sucrose 4% (HS1), boric<br/>acid (BoA) at 200 ppm + sucrose 4% (HS2), 8-HQS at 300 ppm + sucrose 4%<br/>(HS3), AOA at 250 ppm + sucrose 4% (HS4), 8-HQS + AOA + sucrose 4%<br/>(HS5), BoA + 8-HQS + sucrose 4% (HS6), BoA + AOA + sucrose 4% (HS7),<br/>BoA + 8-HQS + AOA + sucrose 4% (HS8), rosemary extract at 25% +<br/>sucrose 2% (HS9) and thyme extract at 25% + sucrose 2% (HS10) were used<br/>as holding solutions. Regarding pulsing solutions, PS2 and PS1 exhibited a<br/>positive effect on all studied traits, while the mastery was to HS8 concerning<br/>the effect of holding solutions. Pulsing cut carnations in a solution containing<br/>PS2 followed by holding in HS8 resulted in the highest values in terms of<br/>fresh weight, fresh weight change (%), vase life, days to full opening, flower<br/>diameter, appearance, water balance, chlorophyll a, carotenoids and total<br/>sugars, while the highest water uptake and loss and chlorophyll b were<br/>obtained by pulsing in PS1 followed by holding in HS8. It is recommended to<br/>pulse carnation cv. Turbo cut flowers in AgNO3 at 10.0 ppm + sucrose 10%<br/>solution for 15 min followed by holding in BoA + 8-HQS + AOA + sucrose<br/>4% for getting the highest postharvest quality. |
520 ## - SUMMARY, ETC. |
Summary, etc. |
أجريت هذه الدراسة فى قسم بساتين الزينة، كلية الزراعة، جامعة القاهرة وتم تنفيذ الجزء العملي في معمل معاملات ما بعد الحصاد، معهد بحوث البساتين، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر خلال عامي 2020 و 2021، لدراسة تأثير بعض محاليل الإنباض والحفظ على جودة أزهار القرنفل صنف التوربو. تم استخدام الماء المقطرفقط، ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10%، نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% كمحاليل إنباض لمدة 15 دقيقة، بينما تم استخدام الماء المقطر فقط، السكروز 4%، حمض البوريك 200 ملجم/لتر + سكروز 4%، هيدروكسي كينولين سلفات 300 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض امينو أوكسي أسيتيك 250 ملجم/لتر + سكروز 4%، حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% ، حمض البوريك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + سكروز 4%، حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%، مستخلص الحصالبان بنسبة 25% + سكروز 2% ومستخلص الزعتر بنسبة 25% + سكروز 2% كمحاليل حفظ. فيما يتعلق بتأثير محاليل الإنباض فقد أظهر محلول ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% و نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% تأثيراً إيجابياً على جميع الصفات تحت الدراسة، في حين كان التفوق لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% كأحد محاليل الحفظ. أدى إنباض أزهار القرنفل في محلول نترات الفضة 10.0 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% إلى الحصول على أعلى القيم من حيث الوزن الطازج، وتغير الوزن الطازج (٪)، وعمر الأزهار في الفازة، وعدد الأيام اللازمة حتى التفتح الكامل، وقطر الزهرة، والمظهر، والإتزان المائي، والكلوروفيل أ، الكاروتينويدات والسكريات الكلية، في حين تم الحصول على أعلى قيم لامتصاص وفقد الماء والكلوروفيل ب عن طريق النبض فى ثيوسلفات الفضة 0.4 ملجم/لتر + سكروز 10% متبوعًا بمحلول الحفظ لحمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4%. بناء على ذلك، فإنه يوصى بإنباض أزهار القرنفل صنف التوربو في نترات الفضة بتركيز 10.0 ملجم/لتر + محلول سكروز 10% لمدة 15 دقيقة يليها الحفظ في محلول حمض البوريك + حمض أمينو أوكسي أسيتيك + هيدروكسي كينولين سلفات + سكروز 4% للحصول على أعلى جودة للأزهار بعد الحصاد |
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE |
Issues CD |
Issued also as CD |
546 ## - LANGUAGE NOTE |
Text Language |
Text in English and abstract in Arabic & English. |
650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM |
Topical term or geographic name entry element |
Ornamental Horticulture |
Source of heading or term |
qrmak |
653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED |
Uncontrolled term |
Carnation |
-- |
cv.Turbo |
-- |
pulsing |
-- |
holding solutions |
-- |
STS |
-- |
8-HQS |
-- |
AgNO3 |
-- |
boric acid |
-- |
AOA |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME |
Personal name |
Atef Mohamed Zakaria Sarhan |
Relator term |
thesis advisor. |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME |
Personal name |
Amaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal |
Relator term |
thesis advisor. |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME |
Personal name |
Tarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed |
Relator term |
thesis advisor. |
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME |
Personal name |
Faisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy |
Relator term |
thesis advisor. |
900 ## - Thesis Information |
Grant date |
01-01-2023 |
Supervisory body |
Atef Mohamed Zakaria Sarhan |
-- |
Amaal Abd Elkhalek Mohamed Heikal |
-- |
Tarek Mohamed Noor El-Deen Ahmed |
-- |
Faisal Mohamed Abd El-Aleam Saadawy |
Discussion body |
Azza Abd El-Hamid Mohamed Mazher |
-- |
Mona Ahmed Darwish |
Universities |
Cairo University |
Faculties |
Faculty of Agriculture |
Department |
Department of Ornamental Horticulture |
905 ## - Cataloger and Reviser Names |
Cataloger Name |
Eman Ghareeb |
Reviser Names |
Huda |
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) |
Source of classification or shelving scheme |
Dewey Decimal Classification |
Koha item type |
Thesis |
Edition |
21 |
Suppress in OPAC |
No |