The role of radiation in reducing some toxic substances resulting during food processing /
Aya Yahia Mostafa Ali,
The role of radiation in reducing some toxic substances resulting during food processing / دور الاشعاع في تقليل بعض المواد السامة الناتجة اثناء تصنيع الاغذية / By Aya Yahia Mostafa Ali; supervisors Dr. Shahinaz Ahmed Helmy Mohamed, Dr. Mohamed Emad Abdel- Aziz, Dr. Adel Zaki Mohamed Badee, Dr. Serag El- Din Ahmed Farag. - 134+(11) pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 122-134.
The present study aims to reduce higher level of HMF in date syrup. First trial is using γ -irradiation in reducing HMF in commercial syrup after processing. The second is minimizing HMF formation in date syrup during the processing itself using extraction methods. The obtained results showed that γ-irradiation reduced the HMF in date syrup, where irradiation dose (20 kGy) recorded the lowest HMF level with a reduction % of 46.96 % compared to the non-irradiated .The second experiment, it was proved that the extraction method has a great impact on HMF formation in date syrup, where the microwave method presented the lowest level of HMF (240.13 mg/ kg). تهدف هذه الدراسة الي بحث طرق لخفض مركب ال HMF في دبس البلح . الاستراتيجية الاولي: استخدام التشعيع الجامي في تقليل ال HMF في عينات دبس البلح التجارية بعد التصنيع . الاستراتيجية الثانية:هي تقليل تكون ال HMF في دبس البلح اثناء عملية التصنيع نفسها و ذلك باستخدام طرق استخلاص مختلفة . و لقد اظهرت النتائج المتحصل عليها في التجربة الاولي ان المعاملة الاشعاعية ادت الي خفض ال HMF ، حيث سجلت الجرعة الاشعاعية 20 كيلوجراي أقل مستوي من مركب ال HMF ، بنسبة خفض تصل الي 46.96 % بالمقارنة بالعينات الغير مشععة . التجربة الثانية ، حيث اظهرت النتائج ان طريقة الاستخلاص لها تأثير كبير علي تكون ال HMF في دبس البلح ، حيث سجلت طريقة الاستخلاص باستخدام الميكروويف اقل مستوي من مركب ال HMF و كذلك صفات جودة ممتازة .
Text in English and abstract in English.
Food Sciences
Gamma irradiation reducing HMF Toxic compound extraction methods quality characteristics date syrup
664.0288
The role of radiation in reducing some toxic substances resulting during food processing / دور الاشعاع في تقليل بعض المواد السامة الناتجة اثناء تصنيع الاغذية / By Aya Yahia Mostafa Ali; supervisors Dr. Shahinaz Ahmed Helmy Mohamed, Dr. Mohamed Emad Abdel- Aziz, Dr. Adel Zaki Mohamed Badee, Dr. Serag El- Din Ahmed Farag. - 134+(11) pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 122-134.
The present study aims to reduce higher level of HMF in date syrup. First trial is using γ -irradiation in reducing HMF in commercial syrup after processing. The second is minimizing HMF formation in date syrup during the processing itself using extraction methods. The obtained results showed that γ-irradiation reduced the HMF in date syrup, where irradiation dose (20 kGy) recorded the lowest HMF level with a reduction % of 46.96 % compared to the non-irradiated .The second experiment, it was proved that the extraction method has a great impact on HMF formation in date syrup, where the microwave method presented the lowest level of HMF (240.13 mg/ kg). تهدف هذه الدراسة الي بحث طرق لخفض مركب ال HMF في دبس البلح . الاستراتيجية الاولي: استخدام التشعيع الجامي في تقليل ال HMF في عينات دبس البلح التجارية بعد التصنيع . الاستراتيجية الثانية:هي تقليل تكون ال HMF في دبس البلح اثناء عملية التصنيع نفسها و ذلك باستخدام طرق استخلاص مختلفة . و لقد اظهرت النتائج المتحصل عليها في التجربة الاولي ان المعاملة الاشعاعية ادت الي خفض ال HMF ، حيث سجلت الجرعة الاشعاعية 20 كيلوجراي أقل مستوي من مركب ال HMF ، بنسبة خفض تصل الي 46.96 % بالمقارنة بالعينات الغير مشععة . التجربة الثانية ، حيث اظهرت النتائج ان طريقة الاستخلاص لها تأثير كبير علي تكون ال HMF في دبس البلح ، حيث سجلت طريقة الاستخلاص باستخدام الميكروويف اقل مستوي من مركب ال HMF و كذلك صفات جودة ممتازة .
Text in English and abstract in English.
Food Sciences
Gamma irradiation reducing HMF Toxic compound extraction methods quality characteristics date syrup
664.0288