header

Evaluation of the color change and surface roughness of reinforced composite (BRILIANT CRIOS) after immersion in acidic beverage : (Record no. 170680)

MARC details
000 -LEADER
fixed length control field 07042namaa22004211i 4500
003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER
control field OSt
005 - أخر تعامل مع التسجيلة
control field 20250223033428.0
008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION
fixed length control field 250208s2023 |||a|||f m||| 000 0 eng d
040 ## - CATALOGING SOURCE
Original cataloguing agency EG-GICUC
Language of cataloging eng
Transcribing agency EG-GICUC
Modifying agency EG-GICUC
Description conventions rda
041 0# - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
Language code of summary or abstract eng
-- ara
049 ## - Acquisition Source
Acquisition Source Deposit
082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER
Classification number 617.69
092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC)
Classification number 617.69
Edition number 21
097 ## - Degree
Degree M.Sc
099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC)
Local Call Number Cai01.09.09.M.Sc.2023.Sh.E
100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME
Authority record control number or standard number Shaimaa Rabee Ali Elsayed,
Preparation preparation.
245 10 - TITLE STATEMENT
Title Evaluation of the color change and surface roughness of reinforced composite (BRILIANT CRIOS) after immersion in acidic beverage :
Remainder of title an in vitro study /
Statement of responsibility, etc. by Shaimaa Rabee Ali Elsayed ; Supervision of Dr. Rana Mahmoud Sherif, Dr. Rasha Nabil Sami.
246 15 - VARYING FORM OF TITLE
Title proper/short title : تقويم تغير اللون و خشونه السطح لمواد الكومبوزيت المقوى (بريلينت كريوس) بعد التعرض الي مشروب حمضي
Remainder of title / دراسة معملية
264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE
Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice 2024.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Extent 88 pages :
Other physical details illustrations ;
Dimensions 25 cm. +
Accompanying material CD.
336 ## - CONTENT TYPE
Content type term text
Source rda content
337 ## - MEDIA TYPE
Media type term Unmediated
Source rdamedia
338 ## - CARRIER TYPE
Carrier type term volume
Source rdacarrier
502 ## - DISSERTATION NOTE
Dissertation note Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2023.
504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE
Bibliography, etc. note Bibliography: pages 74-85.
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. Objectives: The present study aims to evaluate the color change and surface roughness of reinforced composite (BRILIANT CRIOS) after immersion in acidic beverage (Pepsi).<br/>Methodology: Samples from reinforced composite (BRILIANT CRIOS) were evaluated for colour change and surface roughness under immersion inartificial saliva and acidic beverage (Pepsi). A total of 23 samples were prepared 1mm in thickness and (14 × 12 × 18 (mm) in dimensions. The average colour difference (Delta E*) was computed following immersion in artificial saliva and an acidic beverage. Color parameters were measured before and after the immersion using a spectrophotometer analysis. A non-contact profilometer was used to measure the surface roughness.The Shapiro-Wilk test was used for statistical analysis. Data had a parametric distribution, thus we used repeated measures ANOVA and the Bonferroni post hoc test to examine them. The significance level was set at P ≤ 0.05.<br/>Results: There was a significant color change in samples immersed in Pepsi (3.62±1.80) was significantly higher than that of samples subjected to artificial saliva. Color change (2.20±0.97) (t=5.77, p<0.001). There was a significant difference between roughness values measured in artificial saliva and Pepsi (f=19.29, p<0.001). The highest value was measured in Pepsi samples (0.2927±0.0021), followed by baseline samples (0.2902±0.0032), while the lowest value was found in artificial saliva samples (0.2897±0.0039). Post hoc pairwise comparisons showed Pepsi samples to have significantly higher values than baseline and artificial saliva (p<0.001). <br/>Conclusion: reinforced composite (BRILIANT CRIOS) samples showed color change and surface roughness beyond the clinically acceptable level after immersion in acidic beverage (Pepsi).
520 ## - SUMMARY, ETC.
Summary, etc. يعد تحقيق البحث عن ترميم نهائي ممتاز وطبيعي لفترة طويلة أحد أكبر التحديات في طب الأسنان الحديث. أ الطلب المتزايد على الجماليات إلى استبدال الخزف المصهور بترميمات المعادن بترميمات السيراميك بالكامل. و بالتالي,تم تصميم هذه الرساله لتقييم تاثير المشرمبات الحمضيه عل تغير اللون و خشونه السطح لماده البريلينت كريوس((BRILLIANT Crios والذي ثبت أنه مادة متوافقة ومرنة ، وقد اكتسب شعبية مؤخرًا في الأطراف الاصطناعية الثابتة.<br/> يمكن أن يؤدي استهلاك المشروبات الملونة مثل البيبسي إلى تغيير في اللون وخشونة السطح للترميمات الجمالية. تأثير هذا المشروب على المركب المقوى غير معروف جيدًا.<br/> تم تحضير مجموعه من ثلاثة وعشرون عينة مستطيلة الشكل بطريقة معيارية بسمك 1 مم و (14 × 12 × 18 (مم) في الأبعاد باستخدام منشار كهربائي متناهي الصغر.<br/> مجموع العينات (ن = 23) غُمرت لمدة ثلاثة أسابيع في لعاب صناعي ثم غُمرت نفس العينات في مشروب حمضي (بيبسي).<br/> تم الانتهاء من جميع العينات وصقلها وفقًا لتعليمات الشركة المصنعة لكل مادة. تم قياس تغير اللون (ΔE) لجميع العينات قبل وبعد الغمر باستخدام مقياس الطيف الضوئي.<br/> تم قياس خشونة السطح (Ra) لجميع العينات قبل وبعد الغمر باستخدام مقياس عدم التلامس مع الصور المجهرية الطبوغرافية ثلاثية الأبعاد.<br/> اظهرت نتائج الدراسة الحالية وجود فرق ذو دلالة إحصائية في متوسط قيم تغير اللون (ΔE) في المركب المقوى (BRILLIANY Crios) بعد الغمر في البيبسي حيث كان هناك تغير كبير في اللون في العينات المغمورة في البيبسي كان أعلى بكثير من العينات المغمورة في البيبسي. تعرضوا للعاب الاصطناعي. تغير اللون (2.20 ± 0.97) (ر = 5.77 ، ف <0.001). كان هناك فرق معنوي بين قيم الخشونة التي تم قياسها في اللعاب الصناعي والبيبسي.<br/> تم قياس أعلى قيمة في عينات البيبسي ، تليها عينات خط الأساس ، بينما سجلت أقل قيمة في عينات اللعاب الاصطناعي. أظهرت المقارنات الزوجية اللاحقة أن لعينات البيبسي قيم أعلى بكثير من خط الأساس واللعاب الاصطناعي (p <0.001). أظهرت عينات المركب المقوى (BRILIANT CRIOS) تغير اللون وخشونة السطح بما يتجاوز المستوى المقبول سريريًا بعد الغمر في المشروبات الحمضية (بيبسي(.
530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE
Issues CD Issues also as CD.
546 ## - LANGUAGE NOTE
Text Language Text in English and abstract in Arabic & English.
650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM
Topical term or geographic name entry element Prosthodontics
Source of heading or term qrmak
653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term reinforced composite
-- BRILIANT CRIOS
-- artificial saliva
-- acidic beverage
-- Color Change
-- surface roughness
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Rana Mahmoud Sherif
Relator term thesis advisor.
700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME
Personal name Rasha Nabil Sami
Relator term thesis advisor.
900 ## - Thesis Information
Grant date 01-01-2023
Supervisory body Rana Mahmoud Sherif
-- Rasha Nabil Sami
Discussion body Hesham Al.ansary
-- Mohamed Eldemellawy
Universities Cairo University
Faculties Faculty of Dentistry
Department Department of Fixed Prosthodontics
905 ## - Cataloger and Reviser Names
Cataloger Name Sara Salah
Reviser Names Huda
942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA)
Source of classification or shelving scheme Dewey Decimal Classification
Koha item type Thesis
Edition 21
Suppress in OPAC No
Holdings
Source of classification or shelving scheme Home library Current library Date acquired Inventory number Full call number Barcode Date last seen Effective from Koha item type
Dewey Decimal Classification المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول 08.02.2025 90390 Cai01.09.09.M.Sc.2023.Sh.E 01010110090390000 08.02.2025 08.02.2025 Thesis