header
Local cover image
Local cover image
Image from OpenLibrary

Evaluation of the color change and surface roughness of reinforced composite (BRILIANT CRIOS) after immersion in acidic beverage : an in vitro study / by Shaimaa Rabee Ali Elsayed ; Supervision of Dr. Rana Mahmoud Sherif, Dr. Rasha Nabil Sami.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 88 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • : تقويم تغير اللون و خشونه السطح لمواد الكومبوزيت المقوى (بريلينت كريوس) بعد التعرض الي مشروب حمضي / دراسة معملية [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 617.69
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2023. Summary: Objectives: The present study aims to evaluate the color change and surface roughness of reinforced composite (BRILIANT CRIOS) after immersion in acidic beverage (Pepsi). Methodology: Samples from reinforced composite (BRILIANT CRIOS) were evaluated for colour change and surface roughness under immersion inartificial saliva and acidic beverage (Pepsi). A total of 23 samples were prepared 1mm in thickness and (14 × 12 × 18 (mm) in dimensions. The average colour difference (Delta E*) was computed following immersion in artificial saliva and an acidic beverage. Color parameters were measured before and after the immersion using a spectrophotometer analysis. A non-contact profilometer was used to measure the surface roughness.The Shapiro-Wilk test was used for statistical analysis. Data had a parametric distribution, thus we used repeated measures ANOVA and the Bonferroni post hoc test to examine them. The significance level was set at P ≤ 0.05. Results: There was a significant color change in samples immersed in Pepsi (3.62±1.80) was significantly higher than that of samples subjected to artificial saliva. Color change (2.20±0.97) (t=5.77, p<0.001). There was a significant difference between roughness values measured in artificial saliva and Pepsi (f=19.29, p<0.001). The highest value was measured in Pepsi samples (0.2927±0.0021), followed by baseline samples (0.2902±0.0032), while the lowest value was found in artificial saliva samples (0.2897±0.0039). Post hoc pairwise comparisons showed Pepsi samples to have significantly higher values than baseline and artificial saliva (p<0.001). Conclusion: reinforced composite (BRILIANT CRIOS) samples showed color change and surface roughness beyond the clinically acceptable level after immersion in acidic beverage (Pepsi).Summary: يعد تحقيق البحث عن ترميم نهائي ممتاز وطبيعي لفترة طويلة أحد أكبر التحديات في طب الأسنان الحديث. أ الطلب المتزايد على الجماليات إلى استبدال الخزف المصهور بترميمات المعادن بترميمات السيراميك بالكامل. و بالتالي,تم تصميم هذه الرساله لتقييم تاثير المشرمبات الحمضيه عل تغير اللون و خشونه السطح لماده البريلينت كريوس((BRILLIANT Crios والذي ثبت أنه مادة متوافقة ومرنة ، وقد اكتسب شعبية مؤخرًا في الأطراف الاصطناعية الثابتة. يمكن أن يؤدي استهلاك المشروبات الملونة مثل البيبسي إلى تغيير في اللون وخشونة السطح للترميمات الجمالية. تأثير هذا المشروب على المركب المقوى غير معروف جيدًا. تم تحضير مجموعه من ثلاثة وعشرون عينة مستطيلة الشكل بطريقة معيارية بسمك 1 مم و (14 × 12 × 18 (مم) في الأبعاد باستخدام منشار كهربائي متناهي الصغر. مجموع العينات (ن = 23) غُمرت لمدة ثلاثة أسابيع في لعاب صناعي ثم غُمرت نفس العينات في مشروب حمضي (بيبسي). تم الانتهاء من جميع العينات وصقلها وفقًا لتعليمات الشركة المصنعة لكل مادة. تم قياس تغير اللون (ΔE) لجميع العينات قبل وبعد الغمر باستخدام مقياس الطيف الضوئي. تم قياس خشونة السطح (Ra) لجميع العينات قبل وبعد الغمر باستخدام مقياس عدم التلامس مع الصور المجهرية الطبوغرافية ثلاثية الأبعاد. اظهرت نتائج الدراسة الحالية وجود فرق ذو دلالة إحصائية في متوسط قيم تغير اللون (ΔE) في المركب المقوى (BRILLIANY Crios) بعد الغمر في البيبسي حيث كان هناك تغير كبير في اللون في العينات المغمورة في البيبسي كان أعلى بكثير من العينات المغمورة في البيبسي. تعرضوا للعاب الاصطناعي. تغير اللون (2.20 ± 0.97) (ر = 5.77 ، ف <0.001). كان هناك فرق معنوي بين قيم الخشونة التي تم قياسها في اللعاب الصناعي والبيبسي. تم قياس أعلى قيمة في عينات البيبسي ، تليها عينات خط الأساس ، بينما سجلت أقل قيمة في عينات اللعاب الاصطناعي. أظهرت المقارنات الزوجية اللاحقة أن لعينات البيبسي قيم أعلى بكثير من خط الأساس واللعاب الاصطناعي (p <0.001). أظهرت عينات المركب المقوى (BRILIANT CRIOS) تغير اللون وخشونة السطح بما يتجاوز المستوى المقبول سريريًا بعد الغمر في المشروبات الحمضية (بيبسي(.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.09.09.M.Sc.2023.Sh.E (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110090390000

Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2023.

Bibliography: pages 74-85.

Objectives: The present study aims to evaluate the color change and surface roughness of reinforced composite (BRILIANT CRIOS) after immersion in acidic beverage (Pepsi).
Methodology: Samples from reinforced composite (BRILIANT CRIOS) were evaluated for colour change and surface roughness under immersion inartificial saliva and acidic beverage (Pepsi). A total of 23 samples were prepared 1mm in thickness and (14 × 12 × 18 (mm) in dimensions. The average colour difference (Delta E*) was computed following immersion in artificial saliva and an acidic beverage. Color parameters were measured before and after the immersion using a spectrophotometer analysis. A non-contact profilometer was used to measure the surface roughness.The Shapiro-Wilk test was used for statistical analysis. Data had a parametric distribution, thus we used repeated measures ANOVA and the Bonferroni post hoc test to examine them. The significance level was set at P ≤ 0.05.
Results: There was a significant color change in samples immersed in Pepsi (3.62±1.80) was significantly higher than that of samples subjected to artificial saliva. Color change (2.20±0.97) (t=5.77, p<0.001). There was a significant difference between roughness values measured in artificial saliva and Pepsi (f=19.29, p<0.001). The highest value was measured in Pepsi samples (0.2927±0.0021), followed by baseline samples (0.2902±0.0032), while the lowest value was found in artificial saliva samples (0.2897±0.0039). Post hoc pairwise comparisons showed Pepsi samples to have significantly higher values than baseline and artificial saliva (p<0.001).
Conclusion: reinforced composite (BRILIANT CRIOS) samples showed color change and surface roughness beyond the clinically acceptable level after immersion in acidic beverage (Pepsi).

يعد تحقيق البحث عن ترميم نهائي ممتاز وطبيعي لفترة طويلة أحد أكبر التحديات في طب الأسنان الحديث. أ الطلب المتزايد على الجماليات إلى استبدال الخزف المصهور بترميمات المعادن بترميمات السيراميك بالكامل. و بالتالي,تم تصميم هذه الرساله لتقييم تاثير المشرمبات الحمضيه عل تغير اللون و خشونه السطح لماده البريلينت كريوس((BRILLIANT Crios والذي ثبت أنه مادة متوافقة ومرنة ، وقد اكتسب شعبية مؤخرًا في الأطراف الاصطناعية الثابتة.
يمكن أن يؤدي استهلاك المشروبات الملونة مثل البيبسي إلى تغيير في اللون وخشونة السطح للترميمات الجمالية. تأثير هذا المشروب على المركب المقوى غير معروف جيدًا.
تم تحضير مجموعه من ثلاثة وعشرون عينة مستطيلة الشكل بطريقة معيارية بسمك 1 مم و (14 × 12 × 18 (مم) في الأبعاد باستخدام منشار كهربائي متناهي الصغر.
مجموع العينات (ن = 23) غُمرت لمدة ثلاثة أسابيع في لعاب صناعي ثم غُمرت نفس العينات في مشروب حمضي (بيبسي).
تم الانتهاء من جميع العينات وصقلها وفقًا لتعليمات الشركة المصنعة لكل مادة. تم قياس تغير اللون (ΔE) لجميع العينات قبل وبعد الغمر باستخدام مقياس الطيف الضوئي.
تم قياس خشونة السطح (Ra) لجميع العينات قبل وبعد الغمر باستخدام مقياس عدم التلامس مع الصور المجهرية الطبوغرافية ثلاثية الأبعاد.
اظهرت نتائج الدراسة الحالية وجود فرق ذو دلالة إحصائية في متوسط قيم تغير اللون (ΔE) في المركب المقوى (BRILLIANY Crios) بعد الغمر في البيبسي حيث كان هناك تغير كبير في اللون في العينات المغمورة في البيبسي كان أعلى بكثير من العينات المغمورة في البيبسي. تعرضوا للعاب الاصطناعي. تغير اللون (2.20 ± 0.97) (ر = 5.77 ، ف <0.001). كان هناك فرق معنوي بين قيم الخشونة التي تم قياسها في اللعاب الصناعي والبيبسي.
تم قياس أعلى قيمة في عينات البيبسي ، تليها عينات خط الأساس ، بينما سجلت أقل قيمة في عينات اللعاب الاصطناعي. أظهرت المقارنات الزوجية اللاحقة أن لعينات البيبسي قيم أعلى بكثير من خط الأساس واللعاب الاصطناعي (p <0.001). أظهرت عينات المركب المقوى (BRILIANT CRIOS) تغير اللون وخشونة السطح بما يتجاوز المستوى المقبول سريريًا بعد الغمر في المشروبات الحمضية (بيبسي(.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image