Using some safe treatments to control post- harvest diseases of pomegranate fruits / by Shimaa Abd- Elhamid Awwad Ali ; Supervisors Prof. Dr. Hamdy Y. Aly , Prof. Dr. Olfat M. Mousa , Dr. Ismail A. Soliman.
Material type:
- text
- Unmediated
- volume
- / إستخدام بعض المعاملات الآمنة في مكافحة أمراض ما بعد الحصاد في ثمار الرمان [Added title page title]
- 634.64
- Issues also as CD.
Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.07.16.M.Sc.2023.Sh.U (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110089231000 |
Browsing المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة shelves Close shelf browser (Hides shelf browser)
Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2023.
Bibliography: pages 83-98.
The incidence of natural infection by pomegranate fruit rots was differed in all inspected governorates and the highest infection percentage was found at Beheira governorate, while the lowest infection percentage was recorded at Dakahlia governorate. Alternaria alternata and Penicillium digitatum were recorded in a high frequency. The pathogenicity test revealed that, in general, Penicillium digitatum, followed by Alternaria alternata were the most pathogenic. Treatments of pomegranate fruits cv."Manfaloty" by carnation oil at the rate of 1%, cinnamon oil plus wax and carnation oil plus wax significantly decreased fruit rot development if compared with the control. The immersed fruits in oxalic, salicylic and nicotinic acid at high concentration (1000 ppm) gave a good control in reducing the disease severity percentage. Also, the treatment with salts such as potassium sorbate, potassium silicate and potassium thiosulfate at the rate of 4000 ppm were more effective in this concern. The same trend was obtained using chitosan at 8000 ppm. Other effective treatments include immersing the fruits in hot water at 55°C for 4 m.n and storage under modified atmosphere packaging (MAP) at 7°C are also led to a decrease of fruits decay when compared with the check. The treatment of fruits with some previous safety methods led to an increase of phenolic compounds (Conjugated, free and total phenols) in either artificially or natural infected fruits and stored for 2 days at 7°C.
أختلفت النسبة المئوية للإصابة الطبيعية بأعفان ثمار الرمان من محافظة لأخري وقد سجل أعلى نسبة إصابة فى محافظة البحيرة بينما أقل نسبة إصابة كانت في محافظة الدقهلية ا كانت الفطريات Alternaria alternate , Penicillium digitatum هى أكثر الفطريات تكراراً وظهوراً. وكان الفطر Penicillium digitatum هو اكثر الفطريات قدرة على إحداث المرض بثمار رمان سليمة يلية الفطر Alternaria alternate أدت معاملة ثمار الرمان صنف المنفلوطى بعد ٢٤ ساعة من عدواها صناعياً بكلاً من الفطريات السابقة ببعض المعاملات لآمنة بالإضافة الى معاملة ثمار اخري مصابة طبيعياً الى انخفاض نسبة شدة المرض بالمقارنة بمعاملة الكنترول . أعطت معاملة الثمار بزيت القرنفل بمعدل ١ ٪ وزيت القرنفل مخلوطاً بالشمع وزيت القرفة مخلوطاً بالشمع مقاومه فعالة ضد أعفان ثمار الرمان كما لوحظ أن معاملة الثمار بأحماض الأوكساليك و السالسيلك والنيكوتنيك بمعدل ١٠٠٠ جزء فى المليون أعطت مقاومة جيدة كما كان لمعاملة ثمار الرمان بأملاح سوربات البوتاسيوم وسليكات البوتاسيوم وثيوسلفات البوتاسيوم بمعدل ٤٠٠٠ جزء فى المليون نفس الاتجاة بخصوص نقص النسبة المئوية لشدة المرض مقارنة بالكنترول. وجد أيضا ان معاملة الثمار بالكيتوزان بمعدل ٨٠٠٠ جزء فى المليون ادى الى مقاومة فعالة للمرض . كما ان من الطرق الفعالة الاخري وسهلة الاجراء وآمنة هى معاملة الثمار بالماء الساخن على درجة ٥٥°م والتخزين تحت ظروف هواء معدل (MAP). لوحظ أن معامله الثمار الملقحة صناعياً او المصابة طبيعياً والمعاملة ببعض المعاملات الآمنة السابقة والتخزين لمدة يومين على درجه جراره ٧ °م أدى الى زيادة المحتوى من الفينولات المرتبطه والحره والكلية بالمقارنة بمعاملة الكنترول .
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.