Cancer Treatment by Some Natural Plant Extracts / By Mohga Magdy Said Ghareeb; Under the Supervision of Dr. Ahmed Mahmoud Mostafa Aboul-enein, Dr. Amr Abdelmotagaly Nassrallah
Material type:
TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 141 pages :  illustrations ;  25 cm. +  CDContent type: - text
 
- Unmediated
 
- volume
 
- علاج بعض الامراض السرطانيه باستخدام المستخلصات النباتيه الفعاله [Added title page title]
 
- 612.1121
 
- Issued also as CD
 
| Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
                            
                                
                                     
                                
                            
                            Thesis
                         | 
                    
                    
                        
                        
                        
                        قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.07.04.M.Sc.2024.Mo.C. (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110091611000 | 
Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2024.
Bibliography: pages 105-141.
                                                    
                                                         In recent decades, researchers have become interested in alternative cancer 
treatments. Plants are naturally loaded with a variety of phytochemicals. These 
chemicals, which belong to various chemical classes, contain a number of secondary 
metabolites. In this work, ethanol 80% was used to extract the different parts of five 
wild plants from Egypt: moringa leaves (Moringa oleifera), vinca leaves (Vinca rose), 
fennel seeds (Foeniculum vulgare), chicory leaves (Cichorium intybus), and cresson 
seeds (Lepidium sativum). The plant extracts were examined for biological activity. 
Strong antioxidant and anticancer properties were demonstrated by the extracts. DPPH 
and reducing power assays were used to evaluate the antioxidants. The ethanol extracts 
revealed potential antioxidants with corresponding IC values of 55.35, 185.05, 87.66, 
50
7.89 and 167.57µg/mL. The current findings demonstrated that vinca extract had strong 
anticancer properties against colorectal (Caco-2) cell line, with an IC of 11.7 µg/mL, 
50
while moringa, fennel, cresson, and chicory had weaker anticancer effects, with IC of 
50
25.32, 11.9, 26.7, and 52.86 µg/mL, respectively. the contents of total phenols (TPC) 
and flavonoids (TFC) were assessed and fractionated, and the analysis revealed that 
TPC and TFC were virtually the same in five ethanol plant extracts. TPC and TFC were 
represented as mg gallic acid equivalent/gm sample (D.W) and mg quercitin 
equivalent/gm sample (D.W), respectively. The biological activity indicated above may 
be caused by these substances. For this reason, the gene expression of important pro- 
and anti-apoptosis indicators were examined in Caco2 cells exposed to IC , which was 
50
used to assess the induction of apoptosis in Moringa oleifera and Vinca rosa. the gene 
expression of various signal transduction key markers controlling apoptosis process was 
tested, such as p53, Bax, caspase-3 and Bcl-2 key markers. The RTqPCR-results showed 
that Moringa have potential apoptosis induction compared to vinca and respective 
control. The data obtained in the present study suggests that extracts would be useful as 
pharmaceutical material to treat cancer separately or with combine other chemical to 
enhance the anticancer effects, our results also suggest that inclusion of antioxidant and 
anticancer-rich extract of V. rosea, M. oleifera or L. sativum as dietary supplementaries 
have beneficial effects for human health
                                                    
                                                
في هذه الدراسة استخدمنا الإيثانول بنسبة 80٪ لإنتاج خمس مستخلصات نباتيه من نباتات مصرية برية: (المورينجا، الونكا، الشمر، حب الرشاد والشكوريا) قمنا بعد ذلك بفحص الاجزاء النباتية المختلفة بحثًا عن النشاط البيولوجي. أظهرت المستخلصات خصائص قوية مضادة للأكسدة ومضادة للسرطان. تم استخدام طريقه ال DPPH وطريقة قدره اﻹختزال (reducing power) بتركيزات مختلفة.كشفت مستخلصات الإيثانول عن مضادات أكسدة بقيم IC50 (55.35 و185.05 و87.66 و167.57 و7.89 ميكروجرام / مل). كما أظهرت النتائج الحالية أن مستخلص الونكا له خصائص قوية مضادة للسرطان ضد أورام القولون والمستقيم (Caco-2)، بتركيز IC50 يبلغ (11.7 ميكروجرام / مل)، في حين أن المورينجا والشمر وحب الرشاد والشكوريا لها تأثير مضاد للسرطان أضعف بتركيز IC50 (11.9-25,32-26,7-و52,86 ميكروجرام/مل) على التوالي. و باستخدام تقنية HPLC تم تقدير نسبه الفينولات (TP) والفلافونيدات (TF). وكشف التحليل أن TP وTF كانت متماثلة تقريبًا في الخمس مستخلصات نباتية من الإيثانول. تم تمثيل TP وTF كعينة مجم من مكافئ كيرسيتين / جم من الوزن الجاف للعينه ومجم مكافئ حمض الجاليك / جم من الوزن الجاف للعينه ، على التوالي. قد يكون النشاط البيولوجي المشار إليه أعلاه بسبب هذه المواد، لهذا السبب قمنا بفحص التعبير الجيني لل pro and anti-apoptotic gene لخلايا Caco2 والتي تتحكم في عملية موت الخلايا المبرمج وذلك باستخدام مستخلصات كلا من المورينجا والونكا. اختبرنا التعبير الجيني للعديد من الجينات مثل p53) وBax وcaspase-3 وBcl-2). أظهرت نتائج RTqPCR أن المورينجا لها تأثير أكبر علي موت الخلايا المبرمج مقارنة بالونكا
Issued also as CD
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.