Effect of probiotics and prebiotics on immune response regulating genes in broilers in Egypt and Sudan / by Mohammed Saad Gad Mehisen ; Supervision Prof. Dr. Mohamed Ahmed Fouad EL-Manylawi, Prof. Dr. Hassan Mohamed Sobhy, Prof. Dr. Gihan Mohamed El-Moghazy, Dr. Ali Mahrous Ali.
Material type:
TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2025Description: 105 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type: - text
- Unmediated
- volume
- تأثير البروبيوتك والبريبيوتك على الجينات المنظمة للإستجابة المناعية فى دجاج التسمين فى مصر والسودان [Added title page title]
- 636.513
- Issues also as CD.
| Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Thesis
|
قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.16.03.Ph.D.2024.Mo.E (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110092149000 |
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2025.
Bibliography: pages 81-105.
This study was conducted on the Poultry Experimental Unit, Animal Production Department, Faculty of Agriculture, Benha University, Egypt, equipped with all the possibilities for raising poultry. The experiment started at 1st August, 2023 and continued until 4th September, 2023 (five weeks). This study aimed to evaluate the effect of dietary addition of probiotics (E. faecium, L. acidophilus, B. subtilis, and S. cerevisiae) and different concentration of prebiotics beta-glucan and MOS on broiler diets with respect to immune -related genes (TLR2, TLR4, IL4, IL6, IL8, IF α, and IFβ).
A total of 350 broiler chicks one- day old (ROSS) with an average initial body weight of (42.00±0.5g) were obtained from Dakahlia Poultry Company, Egypt and were randomly assigned to14 experimental groups each with 25 birds. The chicks were fed different doses of probiotics, prebiotics, and symbiotic, except for the control group
The experimental diets were formulated to cover the nutrient requirements of broiler, during starter (1–15 d), grower (15–28 d), and finisher (28–35 d) periods. According to NRC, 1994.
The obtained results showed that:
The initial body weight of broilers receiving the different treatments ranged between 42.8 and 43 g, and the differences in initial BW among the different treatments were insignificant (P>0.05), indicating the random distribution of broilers in the different experimental groups (treatments). At experiment termination (5 weeks after the start of the experiment), there were significant differences (P<0.01) in BW between the control and the different probiotic and prebiotics treatments; the highest BW (2070 g and 2067.32g) was recorded at T12 and T8, respectively, with no significant differences between these groups, while the lowest BW (1816.62g) was recorded in the control group.
Results of body weight gain showed that, at 3 weeks of age there were significant differences (p<0.05) between the different treatments and the highest body weight gain (961.6 g, 960.9 g and 958.22 g) was recorded by T12 (Probiotics + 450 ppm prebiotics), T8 (Probiotics + 250 ppm prebiotics) and T14 (Probiotics + 550 ppm prebiotics) respectively without any significant differences between these three groups while the lowest body weight gain (770.7 g) was obtained by the control group. At experiment termination (5 weeks after the start of the experiment), there were significant differences (P<0.01) in BWG between the control and the different probiotic and prebiotic treatments; the highest BWG (2028. g and 2024.92 g) was recorded by T8 and T12, respectively, without any significant differences between these groups, while the lowest BWG (1774.12 g) was recorded in the control group.
Feed consumption values (g/bird) during the period of 1-21 days of age, the control group recorded the highest amount of feed intake (1070.1 g), and there were no significant differences between the remaining treatments. Feed consumption values during the whole experimental period (1-35 days).All treatments significantly positively affected feed consumption values (P<0.01) when compared to the control group, which recorded the highest value for feed consumption T9 (3154g). The best feed i consumption (3037g and 3047.0 g) was recorded at T4 and T14, respectively, without any significant differences between these groups.
أجريت هذه الدراسة بوحدة تجارب الدواجن التابعة لقسم الإنتاج الحيواني بكلية الزراعة جامعة بنها بمص خلال الفترة من 1 أغسطس 2023، حتى 4 سبتمبر من نفس العام (خمسة أسابيع . هدفت الدراسة إلي تقييم تأثير إضافة الغذائية بعض أنواع البروبيوتيك والبريبيوتك علي نمو بداري التسمين وكذلك تأثيرهما علي بعض الجينات المرتبطة بالنمو.
أستخدم في هذه الدراسة 350 كتكوت تسمين عمر يوم واحد بمتوسط وزن أولي (42.00±0.5 جم) من شركة الدقهلية للدواجن مصر، وتم تقسيمها عشوائياً إلى 14 مجموعة تجريبية تضم كل منها 25 طائراً. تم تغذية الكتاكيت علي عليقة أساسية مضاف إليها مستويات مختلفة من البروبيوتيك والبريبيوتك والنوعين معا، باستثناء مجموعة الكنترول.
تم إستخدام العليقة المناسبة لتغطية الاحتياجات الغذائية خلال فترة التجربة, حيث غذيت علي عليقة البادئ (1-15 يومًا)، وفترات النمو (15-28 يومًا)، وفترات الإنهاء (28-35 يومًا).
أوضحت نتائج الدراسة ما يلي:
● لوحظ وجود إختلافات كبيرة في وزن الجسم بين كتاكيت مجموعة الكنترول ومعاملات البروبيوتيك والبريبيوتك المختلفة عند نهاية التجربة (بعد 5 أسابيع)، كانت هناك, سجلت أعلى الأوزان (2070 جم و2067جم) بالمعاملة8 و المعاملة 12 على التوالي، مع عدم وجود معنوية بين هاتين المجموعتين، بينما تم تسجيل أقل وزن (1816.62 جم) بكتاكيت مجموعة الكنترول.
●أظهرت النتائج بمتوسط الزيادة في وزن الجسم وجود فروق ذات دلالة إحصائية بين المعاملات المختلفة بعد 3 أسابيع من بداية التجربة ، وتم تسجيل أعلى نسبة 6 .961 جم، 960.9 جم، 958.22 جم بلمعاملات 12و8 و14 على التوالي دون أي فروق معنوية بين هذه المعاملات الثلاث بينما,بينما سجلت أقل زيادة في الوزن 7 .770بكتاكيت مجموعة الكنترول.
عند نهاية التجربة لوحظ وجود إختلافات كبيرة في وزن الجسم المكتسب بين كتاكيت مجموعة الكنترول والمعاملات المختلفة للبروبيوتيك والبريبيوتك, وسجلت أعلي القيم 2028جم و2024.92 بكتاكيت المعاملتين الثامنةو الثانية عشر علي التوالي دون وجود فروق معنوية بين هاتين المعاملتين، بينما تم تسجيل أقل قيمة للوزن المكتسب 1774.12. جم بكتاكيت مجموعة الكنترول.
● قيم متوسط إستهلاك العلف (جم/طائر) خلال الفترة من 1-21 يوم من بداية التجربة، سجلت مجموعة الكنترول أعلى كمية مستهلكة من العلف (1070.1 جم)، ولم تكن هناك فروق معنوية بين باقي المعاملات في قيم العلف المستهلك خلال الفترة بأكملها 1-35 يومًا.أثرت جميع المعاملات بشكل إيجابي على قيم استهلاك العلف عند مقارنتها بمجموعة الكنترول التي سجلت أعلى قيمة لاستهلاك العلف 3145 جم. سجلت أفضل قيم أستهلاك للعلف 3037 جم و3045.0 جم في المعاملة الرابعة والرابعة عشر على التوالي، دون أي فروق معنوية بين هذه المجموعات.
● لوحظ وجود فروق معنوية بين المعاملات المختلفة في معدل التحويل الغذائي وسجلت أعلاها بكتاكيت مجموعة الكنترول 1.73. بينما سجلت م8 أفضل قيمة لـمعدل التحويل الغذائي تليها م 12و م 6 وم 14 دون وجود فروق معنوية بين هذه المعاملات.
● زاد التعبير الجيني لجين الميوسنبشكل معنوي في جميع االمعاملات مقارنة بمجموعة الكنترول، باستثناءالمعاملة الثانية والرابعة والثامنة وبهم تم تسجيل أعلى تعبير جيني للميوسين.
● كان التعبيرالجيني لجين TLR2, في امعاء دجاج التسمين الذي تم تغذيته بالمعاملة الثامنة أعلى بكثير منه بالمجموعات الأخرى. ولوحظ نفس الاتجاه بالنسبة لتأثير المعاملات على التعبير الجيني لعامل TLR4 حيث أظهرت الطيور بالمعاملة الثامنة أعلى تعبير وكان التعبيرالجيني في المجموعات الأخرى أعلى بكثير (P <0.01) من مجموعة الكنترول.
● أما بالنسبة للتعبير الجيني للجينات الانترلوكين 4 IL4 وانترلوكين 8IL8 كانت المجوعة 8 افضل مجموعة .
•اما بالنسبة للتعبير الجينى للجين انترلوكين 6 IL6 لوحظ عدم وجود فروق معنوية بين المجموعات ومجموعة الكنترول .
•التعبير الجينى لجين الانترفرون جاما كانت المجموعة 8 افضل المجموعات يلية المجموعة 12ولايوجد فروق معنوية بينهم ولكن يوجد فروق معنوية بينهم وبين مجموعة الكنترول
•ولوحظ نفس الاتجاة للتعبير الجينى لجين الانترفرون بيتا
● إضافة البروبيوتيك والبريبيوتك إلى المعاملات في هذه الدراسة أدى إلى انخفاض ملحوظ في قيم إنزيمات الكبد الناقلة لمجموعات الأمين فى حمض الالانين والأسبارتيك وكذلك حمض اليوريك.
Issues also as CD.
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.