The Effect Of Green Banana Powder As A Source Of Resistant Starch On Hyperglycemic Rats /

Shahira Asem Yehya Al -Gamal,

The Effect Of Green Banana Powder As A Source Of Resistant Starch On Hyperglycemic Rats / تأثير مسحوق الموز الأخضر كمصدر للنشا المقاوم على ارتفاع مرض السكري في فئران التجارب / by Shahira Asem Yehya Al -Gamal ; Supervision Committee Dr. Salwa el magoli, Dr. Hanaa hussein el-sayed, Dr. Mohamed emad el-deen abdel-aziz. - 185 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.

Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023.

Bibliography: pages 164-185.

The green banana pulp contains a resistant starch type 2 (RS2 class), and it is known as
a food with a low glycemic index. The current study determines the effect of green
banana powder (GBP) on healthy and hyperglycemic Sprague Dawley rats. Method:
Sixty male albino rats were separated into six groups; the control was provided with a
standard diet, while the healthy groups (GV and G VI) were given 5 and 2.5 % of a
GBP diet. To induce diabetes, GII was given an intraperitoneal "IP" injection of (40
mg/kg BW) streptozotocin (STZ). For 30 days, GIII and GIV diabetic rats were given
5 and 2.5 % of the GBP diet. Rats were exposed to biological measures (feed intake,
growth curve) throughout the investigation. Biochemical assays (serum diabetes
markers, liver functions; GSH and MDA as antioxidants indication in liver and brain
tissues) and histopathological evaluation of the liver and pancreas were performed at
the end of the period. Finally, the results showed that the GBP had no physiological
deleterious effects in healthy rats throughout the research except for around 20%, after
consuming 5% GBP. From biological and biochemical parameters, treatment with 2.5
%GBP alleviated STZ-induced diabetes more than treatment with 5 % GBP. It was
concluded that GBP contains high-resistance starch, which promotes a healthy gut
microbiome, and bioactive composites that have a beneficial impact on diabetes via
antioxidants and anti-inflammatory effects when small amounts of green bananas ewew
consumed for short periods to avoid negative impacts يحتوي لب الموز الأخضر علي نشا مقاوم للهضم من النوع الثاني ومتعارف على انه غذاء ذو مؤشر جليسيمي منخفض. الدراسة الحالية تثبت تأثير مسحوق الموز الأخضر علي فئران السبراجو داولي، سليمة ومصابة بالسكري. الطريقة: تم تقسيم عدد 60 فأر الي 6 مجموعات، مجموعة التحكم تم اعطائهم نظام غذائي قياسي، ومجموعتي الفئران السليمة تم اضافة تركيز (5 و2.5%) مسحوق موز أخضر للعلف الخاص بهم. لكي نحدث اصابة بالسكري للمجموعة الثانية تم حقنهم داخل تجويف البطن بمادة الستربتوزوتوسين تركيز (40 مللي جرام لكل كجم من وزن الجسم). تم اعطاء المجموعة الثالثة والرابعة المصابة بالسكري تركيز (5 و2.5 %) من مسحوق الموز الأخضر لمدة 30 يوم, ثم تم عمل تحاليل بيولوجية (معدل تناول العلف ومنحني النمو خلال مدة التجربة) وعمل تحاليل بيو كيميائية (مؤشرات مستوي السكر بالدم, وظائف الكبد, الجلوتاثيون وأكسدة الدهون كمؤشر لمضادات الأكسدة في أنسجة الكبد والمخ, وتم عمل فحص مجهري لأنسجة الكبد والبنكرياس في نهاية التجربة. النتائج الأخيرة اظهرت ان مسحوق الموز الأخضر ليس له تأثير فسيولوجي ضار على الفئران السليمة خلال التجربة الا على نسبة 20% منهم بعد استهلاك تركيز 5% من المسحوق. في حالة الفئران المصابة بالسكري تركيز 2.5% أفضل من 5% من الناحية البيولوجية والمقياس البيو كيميائي. تم استنتاج ان مسحوق الموز الأخضر يحتوي على نسبة عالية من النشا المقاوم للهضم الذي يحفز نمو البكتريا النافعة في الأمعاء وانه يحتوي على مكونات حيوية فعالة لها تأثير ايجابي نافع علي سكر الدم عن طريق التأثيرات المضادة للأكسدة والالتهابات، ولكن يجب استهلاك كميات قليلة من الموز الأخضر لفترات قصيرة لتجنب التأثيرات السلبية.




Text in English and abstract in Arabic & English.


Food Science

Green banana powder Resistant starch Hyperglycemia in rats

664
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library