The Effect Of Green Banana Powder As A Source Of Resistant Starch On Hyperglycemic Rats / (Record no. 169403)
[ view plain ]
| 000 -LEADER | |
|---|---|
| fixed length control field | 06055namaa22004331i 4500 |
| 003 - CONTROL NUMBER IDENTIFIER | |
| control field | OSt |
| 005 - أخر تعامل مع التسجيلة | |
| control field | 20250223033343.0 |
| 008 - FIXED-LENGTH DATA ELEMENTS--GENERAL INFORMATION | |
| fixed length control field | 241211s2023 |||a|||fr|m|| 000 0 eng d |
| 040 ## - CATALOGING SOURCE | |
| Original cataloguing agency | EG-GICUC |
| Language of cataloging | eng |
| Transcribing agency | EG-GICUC |
| Modifying agency | EG-GICUC |
| Description conventions | rda |
| 041 0# - LANGUAGE CODE | |
| Language code of text/sound track or separate title | eng |
| Language code of summary or abstract | eng |
| -- | ara |
| 049 ## - Acquisition Source | |
| Acquisition Source | Deposit |
| 082 04 - DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION NUMBER | |
| Classification number | 664 |
| 092 ## - LOCALLY ASSIGNED DEWEY CALL NUMBER (OCLC) | |
| Classification number | 664 |
| Edition number | 21 |
| 097 ## - Degree | |
| Degree | M.Sc |
| 099 ## - LOCAL FREE-TEXT CALL NUMBER (OCLC) | |
| Local Call Number | Cai01.07.09.M.Sc.2023.Sh.E |
| 100 0# - MAIN ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Authority record control number or standard number | Shahira Asem Yehya Al -Gamal, |
| Preparation | preparation. |
| 245 14 - TITLE STATEMENT | |
| Title | The Effect Of Green Banana Powder As A Source Of Resistant Starch On Hyperglycemic Rats / |
| Statement of responsibility, etc. | by Shahira Asem Yehya Al -Gamal ; Supervision Committee Dr. Salwa el magoli, Dr. Hanaa hussein el-sayed, Dr. Mohamed emad el-deen abdel-aziz. |
| 246 15 - VARYING FORM OF TITLE | |
| Title proper/short title | تأثير مسحوق الموز الأخضر كمصدر للنشا المقاوم على ارتفاع مرض السكري في فئران التجارب / |
| 264 #0 - PRODUCTION, PUBLICATION, DISTRIBUTION, MANUFACTURE, AND COPYRIGHT NOTICE | |
| Date of production, publication, distribution, manufacture, or copyright notice | 2023. |
| 300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION | |
| Extent | 185 pages : |
| Other physical details | illustrations ; |
| Dimensions | 25 cm. + |
| Accompanying material | CD. |
| 336 ## - CONTENT TYPE | |
| Content type term | text |
| Source | rda content |
| 337 ## - MEDIA TYPE | |
| Media type term | Unmediated |
| Source | rdamedia |
| 338 ## - CARRIER TYPE | |
| Carrier type term | volume |
| Source | rdacarrier |
| 502 ## - DISSERTATION NOTE | |
| Dissertation note | Thesis (M.Sc.)-Cairo University, 2023. |
| 504 ## - BIBLIOGRAPHY, ETC. NOTE | |
| Bibliography, etc. note | Bibliography: pages 164-185. |
| 520 ## - SUMMARY, ETC. | |
| Summary, etc. | The green banana pulp contains a resistant starch type 2 (RS2 class), and it is known as<br/>a food with a low glycemic index. The current study determines the effect of green<br/>banana powder (GBP) on healthy and hyperglycemic Sprague Dawley rats. Method:<br/>Sixty male albino rats were separated into six groups; the control was provided with a<br/>standard diet, while the healthy groups (GV and G VI) were given 5 and 2.5 % of a<br/>GBP diet. To induce diabetes, GII was given an intraperitoneal "IP" injection of (40<br/>mg/kg BW) streptozotocin (STZ). For 30 days, GIII and GIV diabetic rats were given<br/>5 and 2.5 % of the GBP diet. Rats were exposed to biological measures (feed intake,<br/>growth curve) throughout the investigation. Biochemical assays (serum diabetes<br/>markers, liver functions; GSH and MDA as antioxidants indication in liver and brain<br/>tissues) and histopathological evaluation of the liver and pancreas were performed at<br/>the end of the period. Finally, the results showed that the GBP had no physiological<br/>deleterious effects in healthy rats throughout the research except for around 20%, after<br/>consuming 5% GBP. From biological and biochemical parameters, treatment with 2.5<br/>%GBP alleviated STZ-induced diabetes more than treatment with 5 % GBP. It was<br/>concluded that GBP contains high-resistance starch, which promotes a healthy gut<br/>microbiome, and bioactive composites that have a beneficial impact on diabetes via<br/>antioxidants and anti-inflammatory effects when small amounts of green bananas ewew<br/>consumed for short periods to avoid negative impacts |
| 520 ## - SUMMARY, ETC. | |
| Summary, etc. | يحتوي لب الموز الأخضر علي نشا مقاوم للهضم من النوع الثاني ومتعارف على انه غذاء ذو مؤشر جليسيمي منخفض. الدراسة الحالية تثبت تأثير مسحوق الموز الأخضر علي فئران السبراجو داولي، سليمة ومصابة بالسكري. الطريقة: تم تقسيم عدد 60 فأر الي 6 مجموعات، مجموعة التحكم تم اعطائهم نظام غذائي قياسي، ومجموعتي الفئران السليمة تم اضافة تركيز (5 و2.5%) مسحوق موز أخضر للعلف الخاص بهم. لكي نحدث اصابة بالسكري للمجموعة الثانية تم حقنهم داخل تجويف البطن بمادة الستربتوزوتوسين تركيز (40 مللي جرام لكل كجم من وزن الجسم). تم اعطاء المجموعة الثالثة والرابعة المصابة بالسكري تركيز (5 و2.5 %) من مسحوق الموز الأخضر لمدة 30 يوم, ثم تم عمل تحاليل بيولوجية (معدل تناول العلف ومنحني النمو خلال مدة التجربة) وعمل تحاليل بيو كيميائية (مؤشرات مستوي السكر بالدم, وظائف الكبد, الجلوتاثيون وأكسدة الدهون كمؤشر لمضادات الأكسدة في أنسجة الكبد والمخ, وتم عمل فحص مجهري لأنسجة الكبد والبنكرياس في نهاية التجربة. النتائج الأخيرة اظهرت ان مسحوق الموز الأخضر ليس له تأثير فسيولوجي ضار على الفئران السليمة خلال التجربة الا على نسبة 20% منهم بعد استهلاك تركيز 5% من المسحوق. في حالة الفئران المصابة بالسكري تركيز 2.5% أفضل من 5% من الناحية البيولوجية والمقياس البيو كيميائي. تم استنتاج ان مسحوق الموز الأخضر يحتوي على نسبة عالية من النشا المقاوم للهضم الذي يحفز نمو البكتريا النافعة في الأمعاء وانه يحتوي على مكونات حيوية فعالة لها تأثير ايجابي نافع علي سكر الدم عن طريق التأثيرات المضادة للأكسدة والالتهابات، ولكن يجب استهلاك كميات قليلة من الموز الأخضر لفترات قصيرة لتجنب التأثيرات السلبية. |
| 530 ## - ADDITIONAL PHYSICAL FORM AVAILABLE NOTE | |
| Issues CD | Issued also as CD |
| 546 ## - LANGUAGE NOTE | |
| Text Language | Text in English and abstract in Arabic & English. |
| 650 #7 - SUBJECT ADDED ENTRY--TOPICAL TERM | |
| Topical term or geographic name entry element | Food Science |
| Source of heading or term | qrmak |
| 653 #0 - INDEX TERM--UNCONTROLLED | |
| Uncontrolled term | Green banana powder |
| -- | Resistant starch |
| -- | Hyperglycemia in rats |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | Salwa el magoli |
| Relator term | thesis advisor. |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | Hanaa hussein el-sayed |
| Relator term | thesis advisor. |
| 700 0# - ADDED ENTRY--PERSONAL NAME | |
| Personal name | Mohamed emad el-deen abdel-aziz |
| Relator term | thesis advisor. |
| 900 ## - Thesis Information | |
| Grant date | 01-01-2023 |
| Supervisory body | Salwa el magoli |
| -- | Hanaa hussein el-sayed |
| -- | Mohamed emad el-deen abdel-aziz |
| Discussion body | Ehab Salah Abdel-Hamid Ashosh |
| -- | Mona Mohamed Abdel-Magied |
| Universities | Cairo University |
| Faculties | Faculty of Agriculture |
| Department | Department of Food Science |
| 905 ## - Cataloger and Reviser Names | |
| Cataloger Name | Eman Ghareeb |
| Reviser Names | Huda |
| 942 ## - ADDED ENTRY ELEMENTS (KOHA) | |
| Source of classification or shelving scheme | Dewey Decimal Classification |
| Koha item type | Thesis |
| Edition | 21 |
| Suppress in OPAC | No |
| Source of classification or shelving scheme | Home library | Current library | Date acquired | Inventory number | Full call number | Barcode | Date last seen | Effective from | Koha item type |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Dewey Decimal Classification | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | 11.12.2024 | 89650 | Cai01.07.09.M.Sc.2023.Sh.E | 01010110089650000 | 11.12.2024 | 11.12.2024 | Thesis |