Genetic studies on mycotoxin producing fungi in animal feed /
Dina Alshinawy Bassiouny Alshina,
Genetic studies on mycotoxin producing fungi in animal feed / دراسات وراثية على الفطريات المنتجة للسموم الفطرية في علف الحيوانات by Dina Alshinawy Bassiouny Alshina ; Supervisors Dr. Reda Elwany Moghaieb, Dr. Dalia Sayed Ahmed, Dr. Gihan Mohamed Elmoghazy. - 79 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.
Bibliography: pages 62-79.
Aspergillus flavus is known for producing aflatoxins (AF), harmful mycotoxins that can degrade food crops and represent significant health risks to animals and humans. This study analyzes fifty samples of livestock and poultry feed to identify mycotoxigenic fungi at both morphological and molecular levels, focusing on their toxigenic potential and genetic diversity. Out of the samples tested, six were confirmed as Aspergillus flavus using ITS-specific primers, accounting for approximately 12% of the total. Morphological and molecular analyses revealed that all strains exhibited 97-100% similarity with a reference strain and were significant producers of B-type aflatoxins. The data showed that all samples except one (S1) contained total aflatoxin levels below 20 μg/kg, considered safe for animal consumption according to EU, US FDA, and WHO guidelines. To assess the genetic variability among A. flavus strains, twelve ISSR primers and seven SRAP primer combinations were utilized, producing scorable and reproducible banding patterns with about 52% polymorphism. Various genetic diversity parameters, including PIC, EMR, MI, and RP, were evaluated to determine the effectiveness of the primers in distinguishing genetic variations among the strains. The results indicated that ISSR-13, SRAP-1, and SRAP-6 as particularly valuable markers, exhibiting higher PIC, RP, and MI values, thereby proving to be more informative for identifying genetic variants. من المعروف ان فطر Aspergillus flavus ينتج سموم الأفلاتوكسين (AF)، وهي سموم فطرية ضارة يمكن أن تؤدي إلى تدهور المحاصيل الغذائية وتمثل مخاطر صحية كبيرة على الحيوانات والبشر. فى هذه الدراسة تم تحليل خمسين عينة من أعلاف الماشية والدواجن للكشف عن وجود الفطريات المفرزة للسموم على المستويين المظهري والجزيئي، مع التركيز على إمكانياتها السامة وتنوعها الوراثى. تم تحليل العزلات المتحصل عليها عن طريق الـ PCR باستخدام بادئات محددة لمنطقة ITSالمميزة للفطر، اكدت نتائج تسلسل قواعد الDNA المتحصل عليها ان ست عينات من بين العينات المختبرة كانت Aspergillus flavus مما يمثل حوالي 12% من المجموع الكلي للعزلات. أظهرت التحليلات المظهرية والجزيئية أن جميع العزلات كانت متشابهة بنسبة 97-100% مع عزلة مرجعية وكانت منتجة كبيرة لأفلاتوكسينات من النوع B. أظهرت البيانات أن جميع العينات، باستثناء واحدة (S1)، تحتوي على مستويات إجمالية من الأفلاتوكسينات أقل من 20 ميكروغرام/كغ، وهو ما يُعتبر آمنًا للاستهلاك الحيواني وفقًا لإرشادات الاتحاد الأوروبي وإدارة الغذاء والدواء الأمريكية ومنظمة الصحة العالمية.ولتقييم التباين الوراثى بين سلالات A. flavus، تم استخدام اثني عشر بادئة ISSR وسبع توليفات من بادئات SRAP، مما أدى إلى إنتاج أنماط مميزة قابلة لاعادة الإنتاج بنسبة تصل إلى 52% تباين وراثى ((Polymorphism. تم تقييم المعايير المختلفة لتباين الوراثى، بما في ذلك PIC وEMR وMI وRP، لتحديد فعالية البادئات في تمييز التغيرات الوراثية بين السلالات. أظهرت النتائج أن ISSR-13 وSRAP-1 وSRAP-6 كانت علامات قيمة بشكل خاص، حيث أظهرت قيمًا أعلى في PIC وRP وMI، مما أثبت أنها أكثر فائدة في تحديد التباينات الوراثية بين السلالات.
Text in English and abstract in Arabic & English.
Toxigenic fungi
الفطريات المنتجة للسموم
A. flavus Mycotoxins Aflatoxins poultry feed Animal feed Molecular markers ITS ISSR SRAP and Genetic variability السموم الفطرية أعلاف الحيوانات
632.4
Genetic studies on mycotoxin producing fungi in animal feed / دراسات وراثية على الفطريات المنتجة للسموم الفطرية في علف الحيوانات by Dina Alshinawy Bassiouny Alshina ; Supervisors Dr. Reda Elwany Moghaieb, Dr. Dalia Sayed Ahmed, Dr. Gihan Mohamed Elmoghazy. - 79 pages : illustrations ; 25 cm. + CD.
Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.
Bibliography: pages 62-79.
Aspergillus flavus is known for producing aflatoxins (AF), harmful mycotoxins that can degrade food crops and represent significant health risks to animals and humans. This study analyzes fifty samples of livestock and poultry feed to identify mycotoxigenic fungi at both morphological and molecular levels, focusing on their toxigenic potential and genetic diversity. Out of the samples tested, six were confirmed as Aspergillus flavus using ITS-specific primers, accounting for approximately 12% of the total. Morphological and molecular analyses revealed that all strains exhibited 97-100% similarity with a reference strain and were significant producers of B-type aflatoxins. The data showed that all samples except one (S1) contained total aflatoxin levels below 20 μg/kg, considered safe for animal consumption according to EU, US FDA, and WHO guidelines. To assess the genetic variability among A. flavus strains, twelve ISSR primers and seven SRAP primer combinations were utilized, producing scorable and reproducible banding patterns with about 52% polymorphism. Various genetic diversity parameters, including PIC, EMR, MI, and RP, were evaluated to determine the effectiveness of the primers in distinguishing genetic variations among the strains. The results indicated that ISSR-13, SRAP-1, and SRAP-6 as particularly valuable markers, exhibiting higher PIC, RP, and MI values, thereby proving to be more informative for identifying genetic variants. من المعروف ان فطر Aspergillus flavus ينتج سموم الأفلاتوكسين (AF)، وهي سموم فطرية ضارة يمكن أن تؤدي إلى تدهور المحاصيل الغذائية وتمثل مخاطر صحية كبيرة على الحيوانات والبشر. فى هذه الدراسة تم تحليل خمسين عينة من أعلاف الماشية والدواجن للكشف عن وجود الفطريات المفرزة للسموم على المستويين المظهري والجزيئي، مع التركيز على إمكانياتها السامة وتنوعها الوراثى. تم تحليل العزلات المتحصل عليها عن طريق الـ PCR باستخدام بادئات محددة لمنطقة ITSالمميزة للفطر، اكدت نتائج تسلسل قواعد الDNA المتحصل عليها ان ست عينات من بين العينات المختبرة كانت Aspergillus flavus مما يمثل حوالي 12% من المجموع الكلي للعزلات. أظهرت التحليلات المظهرية والجزيئية أن جميع العزلات كانت متشابهة بنسبة 97-100% مع عزلة مرجعية وكانت منتجة كبيرة لأفلاتوكسينات من النوع B. أظهرت البيانات أن جميع العينات، باستثناء واحدة (S1)، تحتوي على مستويات إجمالية من الأفلاتوكسينات أقل من 20 ميكروغرام/كغ، وهو ما يُعتبر آمنًا للاستهلاك الحيواني وفقًا لإرشادات الاتحاد الأوروبي وإدارة الغذاء والدواء الأمريكية ومنظمة الصحة العالمية.ولتقييم التباين الوراثى بين سلالات A. flavus، تم استخدام اثني عشر بادئة ISSR وسبع توليفات من بادئات SRAP، مما أدى إلى إنتاج أنماط مميزة قابلة لاعادة الإنتاج بنسبة تصل إلى 52% تباين وراثى ((Polymorphism. تم تقييم المعايير المختلفة لتباين الوراثى، بما في ذلك PIC وEMR وMI وRP، لتحديد فعالية البادئات في تمييز التغيرات الوراثية بين السلالات. أظهرت النتائج أن ISSR-13 وSRAP-1 وSRAP-6 كانت علامات قيمة بشكل خاص، حيث أظهرت قيمًا أعلى في PIC وRP وMI، مما أثبت أنها أكثر فائدة في تحديد التباينات الوراثية بين السلالات.
Text in English and abstract in Arabic & English.
Toxigenic fungi
الفطريات المنتجة للسموم
A. flavus Mycotoxins Aflatoxins poultry feed Animal feed Molecular markers ITS ISSR SRAP and Genetic variability السموم الفطرية أعلاف الحيوانات
632.4