Image from OpenLibrary

Genetic studies on mycotoxin producing fungi in animal feed / by Dina Alshinawy Bassiouny Alshina ; Supervisors Dr. Reda Elwany Moghaieb, Dr. Dalia Sayed Ahmed, Dr. Gihan Mohamed Elmoghazy.

By: Contributor(s): Material type: TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2025Description: 79 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • دراسات وراثية على الفطريات المنتجة للسموم الفطرية في علف الحيوانات [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 632.4
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025. Summary: Aspergillus flavus is known for producing aflatoxins (AF), harmful mycotoxins that can degrade food crops and represent significant health risks to animals and humans. This study analyzes fifty samples of livestock and poultry feed to identify mycotoxigenic fungi at both morphological and molecular levels, focusing on their toxigenic potential and genetic diversity. Out of the samples tested, six were confirmed as Aspergillus flavus using ITS-specific primers, accounting for approximately 12% of the total. Morphological and molecular analyses revealed that all strains exhibited 97-100% similarity with a reference strain and were significant producers of B-type aflatoxins. The data showed that all samples except one (S1) contained total aflatoxin levels below 20 μg/kg, considered safe for animal consumption according to EU, US FDA, and WHO guidelines. To assess the genetic variability among A. flavus strains, twelve ISSR primers and seven SRAP primer combinations were utilized, producing scorable and reproducible banding patterns with about 52% polymorphism. Various genetic diversity parameters, including PIC, EMR, MI, and RP, were evaluated to determine the effectiveness of the primers in distinguishing genetic variations among the strains. The results indicated that ISSR-13, SRAP-1, and SRAP-6 as particularly valuable markers, exhibiting higher PIC, RP, and MI values, thereby proving to be more informative for identifying genetic variants.Summary: من المعروف ان فطر Aspergillus flavus ينتج سموم الأفلاتوكسين (AF)، وهي سموم فطرية ضارة يمكن أن تؤدي إلى تدهور المحاصيل الغذائية وتمثل مخاطر صحية كبيرة على الحيوانات والبشر. فى هذه الدراسة تم تحليل خمسين عينة من أعلاف الماشية والدواجن للكشف عن وجود الفطريات المفرزة للسموم على المستويين المظهري والجزيئي، مع التركيز على إمكانياتها السامة وتنوعها الوراثى. تم تحليل العزلات المتحصل عليها عن طريق الـ PCR باستخدام بادئات محددة لمنطقة ITSالمميزة للفطر، اكدت نتائج تسلسل قواعد الDNA المتحصل عليها ان ست عينات من بين العينات المختبرة كانت Aspergillus flavus مما يمثل حوالي 12% من المجموع الكلي للعزلات. أظهرت التحليلات المظهرية والجزيئية أن جميع العزلات كانت متشابهة بنسبة 97-100% مع عزلة مرجعية وكانت منتجة كبيرة لأفلاتوكسينات من النوع B. أظهرت البيانات أن جميع العينات، باستثناء واحدة (S1)، تحتوي على مستويات إجمالية من الأفلاتوكسينات أقل من 20 ميكروغرام/كغ، وهو ما يُعتبر آمنًا للاستهلاك الحيواني وفقًا لإرشادات الاتحاد الأوروبي وإدارة الغذاء والدواء الأمريكية ومنظمة الصحة العالمية.ولتقييم التباين الوراثى بين سلالات A. flavus، تم استخدام اثني عشر بادئة ISSR وسبع توليفات من بادئات SRAP، مما أدى إلى إنتاج أنماط مميزة قابلة لاعادة الإنتاج بنسبة تصل إلى 52% تباين وراثى ((Polymorphism. تم تقييم المعايير المختلفة لتباين الوراثى، بما في ذلك PIC وEMR وMI وRP، لتحديد فعالية البادئات في تمييز التغيرات الوراثية بين السلالات. أظهرت النتائج أن ISSR-13 وSRAP-1 وSRAP-6 كانت علامات قيمة بشكل خاص، حيث أظهرت قيمًا أعلى في PIC وRP وMI، مما أثبت أنها أكثر فائدة في تحديد التباينات الوراثية بين السلالات.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.07.10.M.Sc.2025.Di.E (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110092870000

Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2025.

Bibliography: pages 62-79.

Aspergillus flavus is known for producing aflatoxins (AF), harmful mycotoxins that can degrade food crops and represent significant health risks to animals and humans. This study analyzes fifty samples of livestock and poultry feed to identify mycotoxigenic fungi at both morphological and molecular levels, focusing on their toxigenic potential and genetic diversity. Out of the samples tested, six were confirmed as Aspergillus flavus using ITS-specific primers, accounting for approximately 12% of the total. Morphological and molecular analyses revealed that all strains exhibited 97-100% similarity with a reference strain and were significant producers of B-type aflatoxins. The data showed that all samples except one (S1) contained total aflatoxin levels below 20 μg/kg, considered safe for animal consumption according to EU, US FDA, and WHO guidelines. To assess the genetic variability among A. flavus strains, twelve ISSR primers and seven SRAP primer combinations were utilized, producing scorable and reproducible banding patterns with about 52% polymorphism. Various genetic diversity parameters, including PIC, EMR, MI, and RP, were evaluated to determine the effectiveness of the primers in distinguishing genetic variations among the strains. The results indicated that ISSR-13, SRAP-1, and SRAP-6 as particularly valuable markers, exhibiting higher PIC, RP, and MI values, thereby proving to be more informative for identifying genetic variants.

من المعروف ان فطر Aspergillus flavus ينتج سموم الأفلاتوكسين (AF)، وهي سموم فطرية ضارة يمكن أن تؤدي إلى تدهور المحاصيل الغذائية وتمثل مخاطر صحية كبيرة على الحيوانات والبشر. فى هذه الدراسة تم تحليل خمسين عينة من أعلاف الماشية والدواجن للكشف عن وجود الفطريات المفرزة للسموم على المستويين المظهري والجزيئي، مع التركيز على إمكانياتها السامة وتنوعها الوراثى. تم تحليل العزلات المتحصل عليها عن طريق الـ PCR باستخدام بادئات محددة لمنطقة ITSالمميزة للفطر، اكدت نتائج تسلسل قواعد الDNA المتحصل عليها ان ست عينات من بين العينات المختبرة كانت Aspergillus flavus مما يمثل حوالي 12% من المجموع الكلي للعزلات. أظهرت التحليلات المظهرية والجزيئية أن جميع العزلات كانت متشابهة بنسبة 97-100% مع عزلة مرجعية وكانت منتجة كبيرة لأفلاتوكسينات من النوع B. أظهرت البيانات أن جميع العينات، باستثناء واحدة (S1)، تحتوي على مستويات إجمالية من الأفلاتوكسينات أقل من 20 ميكروغرام/كغ، وهو ما يُعتبر آمنًا للاستهلاك الحيواني وفقًا لإرشادات الاتحاد الأوروبي وإدارة الغذاء والدواء الأمريكية ومنظمة الصحة العالمية.ولتقييم التباين الوراثى بين سلالات A. flavus، تم استخدام اثني عشر بادئة ISSR وسبع توليفات من بادئات SRAP، مما أدى إلى إنتاج أنماط مميزة قابلة لاعادة الإنتاج بنسبة تصل إلى 52% تباين وراثى ((Polymorphism. تم تقييم المعايير المختلفة لتباين الوراثى، بما في ذلك PIC وEMR وMI وRP، لتحديد فعالية البادئات في تمييز التغيرات الوراثية بين السلالات. أظهرت النتائج أن ISSR-13 وSRAP-1 وSRAP-6 كانت علامات قيمة بشكل خاص، حيث أظهرت قيمًا أعلى في PIC وRP وMI، مما أثبت أنها أكثر فائدة في تحديد التباينات الوراثية بين السلالات.

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library