Development Of Some Functional Dairy Products Using Psyllium Husk / By Hoda Hamam Abozeid Hassan ; Approval Committee Dr. ASHWAK ABDEL MONEIM HASSANDr. , Aida Soliman Salem, Dr. Mohamed Nageib Ali Hassan.
Material type:
TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 153 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type: - text
- Unmediated
- volume
- تطوير بعض منتجات الالبان الوظيفية باستخدام قشور السيليوم [Added title page title]
- 637
- Issued also as CD
| Item type | Current library | Home library | Call number | Status | Barcode | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Thesis
|
قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول | المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة | Cai01.07.07.Ph.D.2024.Ho.D. (Browse shelf(Opens below)) | Not for loan | 01010110091566000 |
Browsing المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة shelves Close shelf browser (Hides shelf browser)
Thesis (Ph.D)-Cairo University, 2024.
Bibliography: pages 121-153.
Psyllium husk has a long history as a dietary supplement since it is a rich source of both soluble and insoluble fiber that is reported as a medicinally active gel-forming natural polysaccharide. This study aimed to assess the effect of adding Psyllium husk mucilage (PHM) to low-fat yoghurt at different concentrations (33.3, 66.6, 100 mg ⁄100 gm). In addition to the possible effect of Psyllium husk powder (PHP) on Kareish cheese manufacturing at different concentrations (0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 %). Furthermore, In vivo study was done to investigate the effect of Psyllium husk as anti-obesity agent on obese rats induced by the high fat diet. The addition of PHM to low fat yoghurt and kareish cheese increased the water holding capacity and increased the diacetyl concentration during storage. Total phenolic compounds and antioxidant activity were significantly increased by the addition of PHM and powder and they have compact and thick gel structure together with a homogenous systematic protein aggregation network. Addition of Psyllium husk led to a noticeable increase in the cheese yield. Biological results indicated that oral administration of Psyllium husk decreased the body weights, in addition to a significant decrease in the mean values of triglycerides, serum cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c) and led to more hepatoprotective effect.
تتميز قشورالسيليوم بتاريخ طويل كمكمل غذائي لأنها مصدر غني لكل من الألياف القابلة للذوبان والغيرقابلة للذوبان. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم تأثير إضافة صمغ قشور السيليوم (PHM) إلى الزبادي قليل الدسم بتركيزات مختلفة (33.3 ، 66.6 ، 100 ملجم⁄ 100جم) على الخصائص الفيزيائية وصفات الجودة للزبادي منخفض الدسم. بالإضافة الى امكانية تطبيق مسحوق قشور السيليوم بتركيزات (0.1، 0.2، 0.3، 0.4 %) لتصنيع الجبن القريش بغرض تحسين خواصه ودراسة تأثيره المحتمل على صفات الجودة. علاوة على ذلك ، أجريت دراسة In vivo لدراسة تأثير قشور السيليوم كعامل مضاد للسمنة على الفئران البدينة التي يسببها النظام الغذائي عالي الدهون. أدت إضافة PHM إلى تحسين قوام وتركيب الزبادي قليل الدسم والجبن القريش المدعم و زيادة القدرة على الاحتفاظ بالماء وزيادة تركيز ثنائي الأسيتيل أثناء التخزين. كما تم زيادة المركبات الفينولية والنشاط المضاد للأكسدة بشكل كبير. أشارت النتائج البيولوجية إلى أن تناول قشور السيليوم عن طريق الفم قلل من أوزان الجسم ، بالإضافة إلى حدوث انخفاض معنوي في قيم الدهون الثلاثية والكوليسترول في الدم وكوليسترول البروتين الدهني منخفض الكثافة (LDL-c) ، كما أظهر الفحص النسيجي تحسنا ملحوظا في التركيب النسيجي للكبد في جميع المجموعات المعالجة ، مقارنة بمجموعات الكنترول. ويمكن القول بأن تناول مسحوق قشور السيلليوم بمعدل 31 ملجم ثلاث مرات يوميا أظهر أفضل تأثير على أوزان الجسم ، ومحتوى الدهون ووظائف الكبد للفئران البدينة التي تعاني من السمنة.
Issued also as CD
Text in English and abstract in Arabic & English.
There are no comments on this title.