Image from OpenLibrary

Edible coating of some crops by nanomaterials to maintain the quality and shelf life / by Salma Ahmed Abdel Sataar Elsaid ; Supervisors Dr. Emam Abdel Mobdy Abdel Rahim, Dr. Amr Abdel Motagaly, Dr. Samar Shaarawi.

By: Contributor(s): Material type: TextLanguage: English Summary language: English, Arabic Producer: 2024Description: 122 pages : illustrations ; 25 cm. + CDContent type:
  • text
Media type:
  • Unmediated
Carrier type:
  • volume
Other title:
  • تغليف بعض المحاصيل بمواد نانومتريه طبيعيه للمحافظه على الجوده وزيادة فترة التخزين [Added title page title]
Subject(s): DDC classification:
  • 572
Available additional physical forms:
  • Issues also as CD.
Dissertation note: Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024. Summary: In Egypt, studies on the storage of Fig fruits have received a lot of attention. The effect of post-harvest chitosan, nano chitosan sprays and modified atmosphere packaging (MAP) on quality attributes and storability of Fig fruits stored was investigated in the present study. Figs 'Ficus carica L.' were sprayed with 0.5 percent chitosan and nano chitosan and 15,20% CO2. At 5-day intervals, the physical and chemical properties of the fruit were evaluated. The use of 0.5 percent nano chitosan and 15% CO2 were found to be the most effective in terms of reducing weight loss (percentage) and decay (percentage), as well as maintaining maximum firmness and extending shelf life. At both concentrations, higher total soluble solids (TSS) percent), and lower titratable acidity percentage, total phenolic content, total flavonoid content and total ascorbic acid content. In this study, The effect of post-harvest application of chitosan, nano chitosan and MAP on storability and quality attributes of Fig fruits. current study was carried out over two consecutive seasons (2021 and 2022) on Fig (Ficus carica L.). Trees were grown on sandy soil in a private orchard in Abu Qurqas City, El-Minya Governorate, Egypt. The effect of post-harvest chitosan, nano chitosan and MAP on Fig (Ficus carica L.) storability and quality attributes were investigated in this study. Nano Chitosan at 0.5 percent and 15 percent MAP were found to be effective in reducing weight loss (%), decay (%), maintaining maximum firmness, and extending shelf life. Untreated fruits and passive MAP were found to have higher total soluble solids (%) and lower titratable acidity percentage (%) total phenolic content, (%) total flavonoid content, and (%) total ascorbic acid content.Summary: حظيت الدراسات المتعلقة بتخزين ثمار التين بأهمية كبيرة في مصر . تم دراسة تاثير الرش بعد الحصاد بالكيتوزان والنانو كيتوزان و الجو الهوائى المعدل على صفات الجودة و التخزينية لثمار التين " فيكوس كاريكا إل". تم رش التين بمادة 0.5بالمئه كيتوزان ونانو كيتوزان و15,20بالمئه ثاني أكسيد الكربون. تم تقييم الخواص الفيزيائية والكيميائية للثمرة بفاصل 5 أيام. وجد أن استخدام 0.5بالمئه نانو شيتوزان و15بالمئه ثاني أكسيد الكربون هو الأكثر فعالية من حيث تقليل فقدان الوزن والتحلل ، بالإضافة إلى الحفاظ على أقصى قدر من الصلابة وتمديد فترة الصلاحية و في كلا التركيزين المطبقين كانت نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية اقل ونسبة الحموضة القابلة للمعايرة اعلى ، وتم دراسه محتوى الفينول الكلي، محتوى الفلافونويد الكلي ومحتوى حمض الأسكوربيك الكلي. تم في هذه الدراسة دراسة تأثير إضافة الكيتوزان والنانو كيتوزان التخزين و الجو الهوائى المعدل على اطاله فتره التخزين والحفاظ على صفات الجودة لثمار التين ، أجريت الدراسة الحالية على موسمين متتاليين (2021 و 2022) و تمت زراعة الأشجار في تربة رملية في بستان خاص بمدينة أبو قرقاص محافظة المنيا - مصر. تم في هذه الدراسة دراسة تأثير الكيتوزان بعد الحصاد والنانو كيتوزان والجو الهوائى المعدل على قابلية تخزين وجودة الشكل و تم العثور على النانو كيتوزان بنسبة 0.5 بالمائة و15 بالمائة من ثانى اكسيد الكربون فعالاً في تقليل فقدان الوزن والتسوس والحفاظ على أقصى قدر من الصلابة وإطالة العمر الافتراضي و تم العثور على الفواكه غير المعالجة والجو الهوائى المعدل السلبي تحتوي على إجمالي مواد صلبة قابلة للذوبان أعلى ونسبة حموضة أقل للمعايرة و إجمالي محتوى الفينول وإجمالي محتوى الفلافونويد و إجمالي محتوى حمض الأسكوربيك أقل .
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Home library Call number Status Barcode
Thesis قاعة الرسائل الجامعية - الدور الاول المكتبة المركزبة الجديدة - جامعة القاهرة Cai01.07.04.M.Sc.2024.Sa.E (Browse shelf(Opens below)) Not for loan 01010110091959000

Thesis (M.Sc)-Cairo University, 2024.

Bibliography: pages 101-122.

In Egypt, studies on the storage of Fig fruits have received a lot of attention. The effect of post-harvest chitosan, nano chitosan sprays and modified atmosphere packaging (MAP) on quality attributes and storability of Fig fruits stored was investigated in the present study. Figs 'Ficus carica L.' were sprayed with 0.5 percent chitosan and nano chitosan and 15,20% CO2. At 5-day intervals, the physical and chemical properties of the fruit were evaluated. The use of 0.5 percent nano chitosan and 15% CO2 were found to be the most effective in terms of reducing weight loss (percentage) and decay (percentage), as well as maintaining maximum firmness and extending shelf life. At both concentrations, higher total soluble solids (TSS) percent), and lower titratable acidity percentage, total phenolic content, total flavonoid content and total ascorbic acid content. In this study, The effect of post-harvest application of chitosan, nano chitosan and MAP on storability and quality attributes of Fig fruits. current study was carried out over two consecutive seasons (2021 and 2022) on Fig (Ficus carica L.). Trees were grown on sandy soil in a private orchard in Abu Qurqas City, El-Minya Governorate, Egypt.
The effect of post-harvest chitosan, nano chitosan and MAP on Fig (Ficus carica L.) storability and quality attributes were investigated in this study. Nano Chitosan at 0.5 percent and 15 percent MAP were found to be effective in reducing weight loss (%), decay (%), maintaining maximum firmness, and extending shelf life. Untreated fruits and passive MAP were found to have higher total soluble solids (%) and lower titratable acidity percentage (%) total phenolic content, (%) total flavonoid content, and (%) total ascorbic acid content.

حظيت الدراسات المتعلقة بتخزين ثمار التين بأهمية كبيرة في مصر . تم دراسة تاثير الرش بعد الحصاد بالكيتوزان والنانو كيتوزان و الجو الهوائى المعدل على صفات الجودة و التخزينية لثمار التين " فيكوس كاريكا إل". تم رش التين بمادة 0.5بالمئه كيتوزان ونانو كيتوزان و15,20بالمئه ثاني أكسيد الكربون. تم تقييم الخواص الفيزيائية والكيميائية للثمرة بفاصل 5 أيام. وجد أن استخدام 0.5بالمئه نانو شيتوزان و15بالمئه ثاني أكسيد الكربون هو الأكثر فعالية من حيث تقليل فقدان الوزن والتحلل ، بالإضافة إلى الحفاظ على أقصى قدر من الصلابة وتمديد فترة الصلاحية و في كلا التركيزين المطبقين كانت نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية اقل ونسبة الحموضة القابلة للمعايرة اعلى ، وتم دراسه محتوى الفينول الكلي، محتوى الفلافونويد الكلي ومحتوى حمض الأسكوربيك الكلي.
تم في هذه الدراسة دراسة تأثير إضافة الكيتوزان والنانو كيتوزان التخزين و الجو الهوائى المعدل على اطاله فتره التخزين والحفاظ على صفات الجودة لثمار التين ، أجريت الدراسة الحالية على موسمين متتاليين (2021 و 2022) و تمت زراعة الأشجار في تربة رملية في بستان خاص بمدينة أبو قرقاص محافظة المنيا - مصر.
تم في هذه الدراسة دراسة تأثير الكيتوزان بعد الحصاد والنانو كيتوزان والجو الهوائى المعدل على قابلية تخزين وجودة الشكل و تم العثور على النانو كيتوزان بنسبة 0.5 بالمائة و15 بالمائة من ثانى اكسيد الكربون فعالاً في تقليل فقدان الوزن والتسوس والحفاظ على أقصى قدر من الصلابة وإطالة العمر الافتراضي و تم العثور على الفواكه غير المعالجة والجو الهوائى المعدل السلبي تحتوي على إجمالي مواد صلبة قابلة للذوبان أعلى ونسبة حموضة أقل للمعايرة و إجمالي محتوى الفينول وإجمالي محتوى الفلافونويد و إجمالي محتوى حمض الأسكوربيك أقل .

Issues also as CD.

Text in English and abstract in Arabic & English.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Share
Cairo University Libraries Portal Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contacts: new-lib@cl.cu.edu.eg | cnul@cl.cu.edu.eg
CUCL logo CNUL logo
© All rights reserved — Cairo University Libraries
CUCL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: new-lib@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — New Central Library
CNUL logo
Implemented & Customized by: Eng. M. Mohamady Contact: cnul@cl.cu.edu.eg © All rights reserved — Cairo National University Library